1 z 10
Przewijaj galerię w dół
Blisko połowa Polaków przyznaje się, że wyrzuca żywność do...
fot. Pixabay.com

Blisko połowa Polaków przyznaje się, że wyrzuca żywność do śmieci – tak wynika z badania przeprowadzonego przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Produktem, który najczęściej ląduje w koszu, jest pieczywo. Podpowiadamy co zrobić z chlebem czy bułkami, które nam zostały.

Co można zrobić z pieczywem, które nam zostało? Pomysły na pyszne potrawy pokazujemy na kolejnych zdjęciach w dalszej części galerii.

2 z 10
Grzanki, tosty, zapiekanki...
fot. Pixabay.com

Grzanki, tosty, zapiekanki

Czerstwy chleb możemy wykorzystać do przygotowania wszelkiego rodzaju grzanek, tostów czy zapiekanek: z serem żółtym, z pomidorami, z pieczarkami

3 z 10
Tosty francuskie...
fot. nadesłane

Tosty francuskie

Jeśli wolimy wersję na słodko, zdecydujmy się na tosty francuskie. Potrzebne będą: pieczywo (najlepiej pszenne lub tostowe, choć doskonale sprawdzi się również chałka lub bagietka, 2 roztrzepane jajka, pół szklanki mleka, cukier puder, masło (do smażenia), 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Do roztrzepanych wcześniej jajek dodajemy łyżeczkę cukru waniliowego oraz dolewamy trochę mleka. Czerstwe pieczywo kroimy w średniej grubości plastry i obtaczamy z obydwu stron w jajku. Na rozgrzanej patelni rozprowadzamy 2-3 łyżki masła. Tosty smażymy ok. 1,5-2 min. z każdej strony, powinny być ładnie zarumienione dlatego, by uniknąć przypalenia pilnujemy, by ogień pod patelnią nie był zbyt duży. Tosty wykładamy na talerz wyłożony wcześniej papierowym ręcznikiem i bardzo delikatnie osusza-my. Przed smażeniem kolejnej partii tostów myjemy lub osuszamy patelnię papierowym ręcznikiem i zaczynamy od początku. Tosty możemy podawać z ulubionymi dodatkami. Doskonale sprawdzą się w tej roli cukier puder, syrop klonowy, świeże owoce lub domowe dżemy i marmolady.

4 z 10
Grzanka w wersji mniej kalorycznej...
fot. Pixabay.com

Grzanka w wersji mniej kalorycznej

Osoby, które zwracają uwagę na kalorie, zamiast sera żółtego mogą wybrać pastę warzywną lub podgrzać chleb w piekarniku zamiast go smażyć. - Tak przygotowany będzie równie smaczny - przekonuje dietetyk Katarzyna Piotrowska

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Polonia, Gwiazda i BTW wspólnie będą świętować jubileusze. Mityng pełen atrakcji

Polonia, Gwiazda i BTW wspólnie będą świętować jubileusze. Mityng pełen atrakcji

Biały bez czy czarny bez? Obydwa przydadzą się w ogrodzie

Biały bez czy czarny bez? Obydwa przydadzą się w ogrodzie

Odsłonięto murale na elewacji Szkoły Podstawowej nr 20 w Grudziądzu

Odsłonięto murale na elewacji Szkoły Podstawowej nr 20 w Grudziądzu

Zobacz również

Stanowski promował zbiórkę na Ignasia na debacie. Licznik wpłat nie zatrzymuje się!

Stanowski promował zbiórkę na Ignasia na debacie. Licznik wpłat nie zatrzymuje się!

Biały bez czy czarny bez? Obydwa przydadzą się w ogrodzie

Biały bez czy czarny bez? Obydwa przydadzą się w ogrodzie