5 z 12

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Pietruszka
Pietruszka wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne. Najwięcej cennych związków powodujących te efekty znajduje się tuż pod skórką.
6 z 12

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Cebula
Jest bogata w błonnik, witaminę C oraz przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze to związki, które mogą chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i zapobiegać wielu chorobom.
7 z 12

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Seler
Korzeń selera zawiera liczne witaminy i składniki mineralne, z których najważniejsze to witamina C oraz K.
8 z 12

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Koper włoski
Warzywo to jest szczególnie atrakcyjne dla osób dbających o linię, ponieważ jest bardzo niskoenergetyczne, a ponadto zawiera błonnik, witaminę C, potas i mangan