
Nie trzeba nikogo przekonywać, ze warto jeść owoce i warzywa. Warto też kierować się ich sezonowością. I tak najzdrowsze ogórki i pomidory będą latem, a dynie warto jeść jesienią. Ale jesienią i zimą warto też sięgać po warzywa korzeniowe takie jak: marchew, seler, pietruszkę, cebulę. A dlaczego właśnie teraz powinny zagościć na naszych stołach? Zobaczcie.
Szczegóły na kolejnych zdjęciach >>>

Marchew
Oznacza się wysoką wartością odżywczą związana z dużą zawartością witamin A i K, a także ważnego przeciwutleniacza, jakim jest beta-karoten

Burak
Jest w nich bardzo dużo błonnika, kwasu foliowego a także manganu. Dzięki zawartości betalainy, wspomagają naszą odporność oraz spowalniają starzenie. Buraki zaleca się także do wspomagania organizmu po chemioterapii czy podczas niedokrwistości.

Imbir
Imbir jest powszechnie używaną rośliną korzeniową. Jej właściwości lecznicze są powszechnie znane w wielu krajach. Jest on bogaty w witaminę A, B6, C, E oraz K. Zawiera także niacynę, tiaminę, ryboflawinę oraz kwas foliowy. Jest także bogaty w wapń, żelazo, magnez, potas oraz fosfor.