https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

To się dzieje z organizmem gdy jemy warzywa korzeniowe. Warto je jeść jesienią!

Justyna Trawczyńska
Opracowanie:
Nie trzeba nikogo przekonywać, ze warto jeść owoce i warzywa. Warto też kierować się ich sezonowością. I tak najzdrowsze ogórki i pomidory będą latem, a dynie warto jeść jesienią. Ale jesienią i zimą warto też sięgać po warzywa korzeniowe takie jak: marchew, seler, pietruszkę, cebulę. A dlaczego właśnie teraz powinny zagościć na naszych stołach? Zobaczcie. Szczegóły na kolejnych zdjęciach >>>
Nie trzeba nikogo przekonywać, ze warto jeść owoce i warzywa. Warto też kierować się ich sezonowością. I tak najzdrowsze ogórki i pomidory będą latem, a dynie warto jeść jesienią. Ale jesienią i zimą warto też sięgać po warzywa korzeniowe takie jak: marchew, seler, pietruszkę, cebulę. A dlaczego właśnie teraz powinny zagościć na naszych stołach? Zobaczcie. Szczegóły na kolejnych zdjęciach >>> pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Nie trzeba nikogo przekonywać, ze warto jeść owoce i warzywa. Warto też kierować się ich sezonowością. I tak najzdrowsze ogórki i pomidory będą latem, a dynie warto jeść jesienią. Ale jesienią i zimą warto też sięgać po warzywa korzeniowe takie jak: marchew, seler, pietruszkę, cebulę. A dlaczego właśnie teraz powinny zagościć na naszych stołach? Zobaczcie.

Warzywa korzeniowe, choć niedoceniane to doskonały dodatek dla wielu polskich potraw. Warto po nie sięgać szczególnie jesienią i zimą.

Do warzyw korzeniowych zaliczane są:

  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • burak ćwikłowy

Co się dzieje z organizmem gdy jemy warzywa korzeniowe?

Warzywa korzeniowe to cenne źródło witamin i składników mineralnych, które w okresie jesienno-zimowym organizm przyswaja najlepiej. Zobaczcie, dlaczego warto je jeść jesienią w galerii poniżej.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ostatnia droga Franciszka. Papież spoczął w ukochanej bazylice

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska