- Zdarzają się nietknięte zgrzewki parówek, ale jeśli ich termin przydatności do spożycia minął, nie mamy prawa dać ich psom z sąsiedniego schroniska - tłumaczy Werkowski.
Strefa AGRO Kujawsko-Pomorskie także na Facebooku. Dołącz do nas!
Federacja Polskich Banków Żywności opracowała raport na temat wyrzucanej żywności. Jak się okazuje, gospodarstwa domowe są odpowiedzialne za 42 proc. marnowanej żywności. Wśród unijnych państw pierwsze niechlubne miejsce zajmuje Wielka Brytania. Potem kolejno - Niemcy, Francja i Holandia. Polska plasuje się na piątej lokacie.
Straty nad Wisłą sięgają dziewięciu ton. Najczęściej wyrzucamy pieczywo: 49 proc. Potem - owoce (39 proc.), wędliny (38 proc.), warzywa (37 proc.).
Według nauczycieli, 13 proc. polskich gimnazjalistów i uczniów podstawówek regularnie wyrzuca kanapki do kosza.
Co w nim najczęściej ląduje? kanapki (58 proc.), surówki (42 proc.), zupy (34 proc.), kasza lub ryż (33 proc.), warzywa (30 proc.), owoce (29 proc.), mleko (27 proc.), ziemniaki (24 proc.), mięso (20 proc.).