Oto najbardziej toksyczne owoce i warzywa na świecie - lista
Które warzywa i owoce są najbardziej toksyczne? Amerykańska organizacja propagujący zdrowy tryb życia - Environmental Working Group (EWG) przygotowała raport dotyczący najbardziej toksycznych produktów spożywczych. W najnowszym raporcie skupiono się na warzywach i owocach. Owoce i warzywa zostały zbadane pod kątem zawartości pestycydów.
Stosowanie substancji chemicznych w rolnictwie zgodnie z przepisami jest dopuszczalne i nie szkodzi człowiekowi. Zdarza się jednak, że pozostałości pestycydów utrzymują się w produktach w stopniu wyższym niż dopuszczalny. Badania pokazują, że pozostałości pestycydów może zawierać nawet 70 proc. wszystkich owoców i warzyw. Spożywane ich w zbyt dużej ilości mogą negatywnie wpływać na zdrowie ze względu na swoją toksyczność.
Toksyczne substancje może zawierać aż 7 na 10 z produktów. Nowy raport EWG wskazuje listę owoców i warzyw, które charakteryzują się największym stężeniem pestycydów.
Na pierwszym miejscu rankingu najbardziej toksycznych produktów spożywczych znalazły się truskawki. Podczas badań w jednej próbce tych owoców wykryto aż 20 różnych pestycydów.
To są najbardziej toksyczne warzywa i owoce - lista
Produkty zanieczyszczone pestycydami mogą być szkodliwe dla zdrowia. Nie oznacza to, że należy przestać je spożywać, jeśli jednak jest taka możliwość, dobrze szukać ich przede wszystkim w sklepach z żywnością ekologiczną oraz jak najstaranniej myć. W rolnictwie ekologicznym nie stosuje się pestycydów.
Warto wiedzieć, które warzywa i owoce kumulują najwięcej pestycydów. Oto lista toksycznych owoców i warzyw, które według raportu EWG są najbardziej szkodliwe - szczegóły w poniższej galerii:
