Topinambur, czyli ziemne jabłko i jego zalety

Zbigniew Przybylak
Topinambur
Topinambur
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Ziemne jabłka, czyli bulwy topinamburu, zwanego też słonecznikiem bulwiastym jadano w Europie dosyć powszechnie prawie 200 lat. Potem, od XVIII wieku stopniowo tę roślinę z jadłospisów wyparły ziemniaki, kartofle, zwane też lokalnie w Polsce pyrkami.

Przed kilkudziesięciu laty w zachodniej Europie topinamburem zainteresowano się ponownie. Głównie przyczynili się do tego zwolennicy ekologicznej profilaktyki zdrowotnej oraz rolnicy ekologiczni. Zaczęli go także uprawiać amatorzy ogrodnictwa.

W Polsce o uprawie tej rośliny zrobiło się głośno w latach 80. i 90. XX wieku. Od tej pory spotkać go można na poletkach myśliwych oraz w ogródkach działkowych i na polach rolników, głównie ekologicznych. Ci pierwsi traktują go głównie jako dosyć dobrą paszę dla dzikich zwierząt. Ci drudzy zaczęli uprawiać topinambur głównie dla celów kulinarnych, ale także jako paszę dla zwierząt gospodarskich.

Trzeba jednak uczciwie przyznać, że ziemne jabłka zwane też bulwami, bulwkami, słonecznikiem pastewnym nie zyskały wielkiego uznania wśród polskich klientów. Niewiele lepiej przedstawia się sytuacja w całej Europie. Jest to dosyć niezrozumiałe, bowiem roślina ta ma wiele walorów dietetycznych. Jakich? Wymieńmy kilka...

- Współczesne badania wykryły w bulwach wiele cennych składników wpływających korzystnie na przemianę materii, a przez to likwidujących i zapobiegających licznym zaburzeniom. Cenne substancje to m.in. węglowodany, z których aż 70-90 proc. stanowią wielocukry zwane inuliną. Poza tym bulwy zawierają karetonoidy, pektyny, kwasy organiczne, błonnik, śluzy, tłuszcze, liczne minerały krzem, potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk, witaminy, białka, biopierwiastki.

- Wykazano także, że jadanie bulw w dłuższym okresie znacząco poprawia obraz krwi, zmniejsza poziom cukru we krwi, także cholesterolu. Przypisuje się jej działanie przeciwcukrzycowe, stąd zalecana jest w diecie cukrzyków oraz osób mających wysoki cholesterol.

- Inne zalety to stabilizacja ciśnienia krwi, usprawnienie przemiany węglowodanów i tłuszczów. Dieta z udziałem topinamburu ma właściwości moczopędne, dlatego korzystna jest również w chorobach nerek.

- Związki zawarte w topinambur wykazują właściwości wzmacniające układ obronny człowieka i przez to pomagają w kuracjach różnych infekcji. Inna zaleta to przywracanie prawidłowej mikroflory w przewodzie pokarmowym.

- Preparatom i potrawom z ziemnych jabłek przypisuje się również właściwości osłaniające, pobudzające organizm do usuwania czynników toksycznych m.in. metali ciężkich.

- Dieta z udziałem topinamburu również uspokaja, ułatwia walkę ze stresem.
Listę z cennymi właściwościami można wydłużać, lecz już te wymienione wyżej świadczą, że warto by przynajmniej od czasu do czasu topinambur trafiał na stoły lub był wykorzystywany w kuracjach leczniczych.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

e
ela
witam
Sprzedam nadwyżkę topinamburu CENA 3 zł za kg
ekologiczny uprawiany na własne potrzeby
tel 0503918368
Dodaj ogłoszenie