MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jajka na miękko to najzdrowsze jajka. Oto dlaczego warto jeść jajka na miękko

ak
Wideo
od 7 lat
Naukowcy są zgodni co do tego, że jajka są wartościowym składnikiem diety. A najzdrowszą formą w jakiej możemy spożyć jajka są jajka na miękko. Jajka to bogate źródło łatwo przyswajalnego białka, witamin A, E, D i K oraz B2 i B12, a także minerałów jak fosfor, potas, wapń, żelazo, sód, magnez, miedź, selen. Jest znikoma ilość przeciwskazań do spożywania jajek na miękko. Zobacz, dlaczego warto jeść jajka na miękko i jakie mają one właściwości dla organizmu.

Jajka na miękko są najzdrowsze

Jajka to cenne źródło witamin A, D, E, K oraz z grupy B, składników mineralnych, takich jak potas, wapń, żelazo, fosfor, selen, cynk, magnez, miedź, a także białka i zdrowego tłuszczu (kwasów tłuszczowych jednonienasyconych).

Jedno średnie jajko zawiera około 11 g białka. To białko jest cenne dla organizmu, gdyż nie tylko jest łatwo przyswajalne, ale także najbardziej przypomina składem aminokwasowym białka w ludzkim organizmie. Białko jest niezbędne między innymi do prawidłowego wzrostu organizmu, do regeneracji tkanek, komórek i narządów.

Jajka są niskokaloryczne, a przy tym sycące. Jedno średnie jajko zawiera około 7 g białka, 5,3 g tłuszczów i 0,4 g węglowodanów. Jajko takie (około 60 g) dostarcza średnio 80 kcal. Tłuszcze zawarte w jajku znajdują się tylko w żółtku i są zdrowe dla organizmu, gdyż przeważają wśród nich nienasycone kwasy tłuszczowe.

Ile jajek można zjeść dziennie?

Wokół jajek narosły niezdrowe mity i przekonanie, że ich spożywanie jest niezdrowe i podwyższa cholesterol. Jednak jajka są bardzo zdrowe. Eksperci są zgodni, że spożycie 2-3 jaj dziennie nie powoduje wzrostu stężenia cholesterolu. Jajka oprócz cholesterolu zawierają bowiem sporo choliny, która uczestniczy w przemianach tłuszczów i cholesterolu i zapobiega osadzaniu się cholesterolu w ścianach tętnic. Oczywiście, jeśli jajka zjemy z majonezem, tłustym sosem czosnkowym czy ze smażonym bekonem, wówczas nie jest to dobre dla zdrowia. Ale to ten dodatek powoduje wzrost cholesterolu, a nie same jajka.

Oto dlaczego warto jeść jajka na miękko

Jajka gotowane na miękko są lekkostrawne i zawierają mało węglowodanów, dlatego nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy po posiłku. Z tego powodu są cennym składnikiem codziennej diety, także dla osób odchudzających się. Oprócz tego, że zawierają wiele witamin i minerałów, mają wiele innych korzystnych dla zdrowia właściwości. Zobacz teraz w galerii, jakie są skutki jedzenia jajek na miękko.

Zobacz także to:
Kawa z kurkumą - takie są skutki picia tego napoju. To dzieje się z organizmem, gdy pijesz kawę z kurkumą

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska