Pięciu uczniów wraz z nauczycielką Magdaleną Paczkowską, spędziło w kwietniu sześć dni w Tours we Francji biorąc udział w Wiosennej Szkole Gastronomicznej. Wyjazd zorganizowano dzięki francusko-polsko-rumuńskiemu projektowi realizowanemu w ramach Erasmus Plus.
Motywem przewodnim spotkania we Francji było dziedzictwo kulinarne i edukacja w tym zakresie. Uczniowie przed wyjazdem przygotowali prezentację i film na potrawy z gęsiny według receptur pochodzących z pierwszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku - Compendium Felculorum. Za przygotowane potrawy reprezentacja toruńskiej szkoły otrzymała owacje na stojąco.
- Na podstawie książki przygotowaliśmy przystawkę, zupę, danie główne z gęsiny oraz deser - zdradzają uczestnicy projektu.
W trakcie pobytu w Tours uczniowie uczestniczyli w licznych konferencjach i wykładach poświęconych dziedzictwu kulinarnemu Polski, Francji, Rumunii. Wzięli również udział w konkursie kulinarnym, w którym zdobyli I miejsce.
Uczniowie mieli również okazję do wymiany doświadczeń kulinarnych m.in. z Bartkiem Witkowskim - absolwentem ZSG-H w Toruniu i uczestnikiem Top Chefa oraz z Grzegorzem Łapanowskim - polskim Jamiem Oliverem, prowadzącym TOP CHEF, autorem projektu edukacyjnego „Szkoła na widelcu”, którego zachwyciła niezwykła wrażliwość kulinarna chłopaków z toruńskiej szkoły.
Kierownikiem wyjazdu ze strony polskiego partnera (UMK) był profesor Jarosław Dumanowski.
MATURALNE PRZECIEKI:
Co na maturze z polskiego? Mówi nauczyciel Krzysztof Płatek
Co na maturze z matematyki? Mówi Jolanta Kłopeć
Matura 2016 - przecieki z języka polskiego
Matura 2016 - przecieki, tematy z matematyki
Co na maturze z matematyki? Typuje Tomasz Szymczyk, nauczyciel matematyki