Sezon na truskawki w Polsce rozpoczyna się w maju i trwa aż do lipca. Najwyższą dostępność i najbardziej korzystne ceny truskawek obserwuje się zazwyczaj w połowie sezonu, który przypada na czerwiec. Ze względu na swój smak i szerokie możliwości wykorzystania w kuchni, cieszą się dużą popularnością. Truskawki mogą posłużyć jako dodatek do ciast, deserów, gofrów. Możemy też przygotować z nich pyszne powidła.
- Przeczytaj także: Tak najlepiej przechowywać truskawki, żeby przedłużyć ich świeżość. Sprawdź skuteczne triki
Właściwości truskawek. Czy warto jeść te owoce?
Truskawki są źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Nie każdy wie, że zawierają też dużo potasu (153 mg) wapnia (16 mg), fosforu (24 mg) i magnezu (13 mg). Zawierają również niewielkie ilości żelaza, sodu i cynku.
W truskawkach znajdziemy cenny błonnik oraz takie substancje jak bromelina i kwas elagowy, które wspierają układ odpornościowy, wspomagają regenerację i gojenie się ran. Truskawki pozytywnie wpływają na układ krwionośny, nerwowy. Dzięki błonnikowi wspomagają pracę układu trawiennego. Wykazują właściwości przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe. Co ważne, mają niski indeks glikemiczny, oznacza to, że w ograniczonych ilościach mogą je spożywać osoby chore na cukrzycę.
Truskawki mogą szkodzić. Osoby biorące takie leki nie powinny ich jeść
Pomimo szeregu właściwości odżywczych nie każdy może jeść truskawki. Dla osób przyjmujących niektóre leki truskawki mogą być niebezpieczne. Oto kto nie może jeść truskawek:
