Chcą zrobić także pomieszczenia na wystawy, koncerty i inne imprezy. Tak zapowiada opat o. Eugeniusz Augustyn.
Klasztorna kuchnia ma serwować turystom specjały z własnego gospodarstwa, a także nalewki i herbaty ziołowo-owocowe, przyrządzane wedle starodawnych receptur. W piwnicach będą też interesujące imprezy kulturalne.
W murach opactwa mieści się od 1991 r. muzeum, utworzone ze zbiorów przekazanych klasztorowi przez regionalistę-kolekcjonera ks. Walentego Ślusarczyka (1904-1981). Pokaźną część ekspozycji stanowią pamiątki związane z powstaniem styczniowym. W krypcie spoczywają szczątki dowódcy świętokrzyskich zgrupowań partyzanckich AK - mjr. Jana Piwnika "Ponurego".
Cystersi zostali sprowadzeni do Polski z Francji w XII wieku w ramach ruchu odnowy życia monastycznego. Najstarsze polskie opactwa cysterskie powstały m.in. w Jędrzejowie i Wąchocku na Kielecczyźnie. Zakon szerzył ascezę i krzewił wysoką kulturę rolną stosowaną w Europie zachodniej. Cysterska dewiza brzmi: "ora et labora", czyli módl się i pracuj.
Opactwo cystersów w Wą-chocku to najlepiej zachowany obiekt romański w kraju; kapitularz jest jednym z nielicznych w Polsce idealnie zachowanych wnętrz z tamtego okresu. Początki klasztoru sięgają 1179 roku. Mury kościoła - trójnawowej bazyliki z transeptem i kaplicami po bokach prezbiterium - budowniczowie w charakterystyczny sposób oblicowali dwubarwnym piaskowcem.