https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tych leków nie można łączyć z mandarynkami. Te połączenia są niebezpieczne

Justyna Trawczyńska
Opracowanie:
Mandarynki to owoce które od lat kojarzą nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Nic dziwnego w okresie jesienno-zimowym owoce te są najsmaczniejsze i chętnie po nie sięgamy. Niestety nie zawsze możemy je jeść. Powinniśmy szczególnie uważać przy niektórych lekach. Zobaczcie na kolejnych zdjęciach jakie połączenia mandarynek mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu >>>
Mandarynki to owoce które od lat kojarzą nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Nic dziwnego w okresie jesienno-zimowym owoce te są najsmaczniejsze i chętnie po nie sięgamy. Niestety nie zawsze możemy je jeść. Powinniśmy szczególnie uważać przy niektórych lekach. Zobaczcie na kolejnych zdjęciach jakie połączenia mandarynek mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu >>> pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Mandarynki to owoce, które najlepiej smakują jesienią i zimową. Właśnie teraz sięgamy po nie najczęściej. W tej małej kulce skrywa się prawdziwa moc witamin, dlatego warto je wybierać szczególnie teraz kiedy nasza odporność potrzebuje wsparcia. Zobaczcie, jakie połączenia leków z mandarynką mogą być niebezpieczne dla zdrowia.

Spis treści

Kochamy mandarynki za ich smak, zapach i wyjątkowy klimat, jaki się z nimi kojarzy chyba większości z nas to klimat świąt Bożego Narodzenia, przygotowań i oczekiwań. Mandarynki to także małe bomby witaminowe, które mają pozytywne wpływ na nasze zdrowie.

Mandarynki nie rosną w naszym klimacie. Uprawia się je przede wszystkim w Brazylii, Japonii, basenie Morza Śródziemnego, a także na południu Stanów Zjednoczonych.

Nie łącz mandarynek z tymi lekami

W galerii poniżej sprawdźcie, kiedy jedzenie mandarynek, mimo pozytywnych walorów, może nam zaszkodzić. Oto niebezpieczne połączenia leków z mandarynkami:

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Owoce są źródłem witaminy C, która wspomaga wchłanianie żelaza czy wspiera odporność organizmu. W mandarynkach znajdziemy też witaminę A, która zapobiega starzeniu się organizmu. Są one naturalnymi przeciwutleniaczami wspomagają działanie układu odpornościowego. W owocach tych znajdziemy również nobiletyna - flawonoid który wspomaga między innymi walkę z otyłością.

Jedna mandarynka dostarcza tylko 30 kcal, a dodatkowo ok. 0,4 g białka, 0,1 g tłuszczów, 6 g węglowodanów oraz 1,2 g błonnika pokarmowego. Mandarynki najlepiej smakują "na surowo". Jest to idealna przekąska, a około 6 sztuk tych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie witaminy C. Nadają się nawet dla osób dbających o sylwetkę czy zmagających się z cukrzycą.

Kiedy trzeba uważać na mandarynki?

Choć mandarynki są bardzo smaczne to powinniśmy z nimi uważać, zawierają kwasy i błonnik, dlatego spożywane w nadmiarze mogą spowodować problemy żołądkowe. Na owoce te muszą uważać tez kobiety w ciąży, ze względu na możliwość wystąpienia reakcji alergicznej. Szczególnie uważać musza osoby, które mają zdiagnozowaną alergię na te owoce. Silne uczulenie może nawet wywołać wstrząs anafilatyczny i zagrozić życiu. Mandarynki nie są wskazane także dla osób zmagających się ze zgagą. Owoce te mogą jedynie pogorszyć ten stan i wywołać nieprzyjemne palenie w przełyku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska