
Czy można łączyć cukier i białko?
Jeśli po posiłku zawierającym sporo białka zje się spory deser, można spodziewać się problemów żołądkowych. Cukier wpływa na enzymy trawiące białka i spowalnia ich działanie. W efekcie trawienie pokarmu zajmuje więcej czasu i istnieje ryzyko niestrawności. Zdecydowanie lepiej jest jadać słodycze kilka godzin po posiłku zawierającym białko.

Czy można łączyć owoce i produkty skrobiowe?
Samodzielnie zjedzone owoce szybko się trawią, ale w połączeniu ze skrobią znajdującą się w ryżu, ziemniakach czy pieczywie długo pozostają w żołądku, gdzie dochodzi do ich fermentacji.

Czy można łączyć produkty mleczne i antybiotyki?
Niektóre antybiotyki wiążą się z wapniem, żelazem oraz innymi minerałami pochodzącymi z produktów mlecznych. Podczas stosowania antybiotyku lepiej unikać spożywania mleka, jogurtu czy sera oraz produktów nabiałowych przynajmniej dwie godziny przed i dwie godziny po zażyciu tabletek.

Czy można łączyć ser i szynkę?
Nie powinno się łączyć w jednym posiłku produktów wysokoproteinowych, jak na przykład jajka na bekonie czy ser żółty i szynka. Lepiej zjeść najpierw lżejsze białko czyli jajko, po 10 minutach mięso.