
Istnieją produkty, których nigdy nie należy trzymać blisko siebie. Wszystko przez etylen, związek chemiczny wydzielany przez wiele owoców i warzyw, który stymuluje ich dojrzewanie. Ten gaz może równocześnie zniszczyć inne produkty spożywcze leżące w pobliżu!
Etylen może brzmieć przerażająco, ale jest całkowicie naturalny. To gaz, który pomaga dojrzewać owocom lub warzywom. Im dojrzalszy produkt, tym więcej etylenu wytwarza, a tym samym może zacząć się psuć. Niektóre z produktów żółkną lub robią się brązowe. Jedno nadgniłe jabłko przyśpieszy proces dojrzewania u sąsiadujących z nim w koszyku owoców.
Ważne jest przechowywanie upraw wytwarzających etylen z dala od upraw wrażliwych na etylen.
Niektóre warzywa i owoce nie powinny być razem przechowywane. Okazuje się, że te produkty spożywcze szybciej gniją, a tym samym tracą na smaku oraz wartościach odżywczych, gdy leżą blisko siebie.
Które warzywa i owoce nie powinny leżeć obok siebie? Zobacz koniecznie w naszej galerii >>>>>

JABŁKA
Jabłka są prawdopodobnie jednym z największych producentów etylenu, więc lepiej trzymać je z dala od innych produktów! Jabłka wytrzymują trzy tygodnie w spiżarni, 4 do 6 tygodni w lodówce lub 8 miesięcy w zamrażarce. Jabłka najlepiej przechowywać same w misce na środku stołu.

AWOKADO
Awokado nie dojrzewa na drzewie, dlatego zbieranie awokado jest dość trudnym zadaniem. Produkcja etylenu następuje po zerwaniu awokado z drzewa i wzrasta wraz z jego dalszym dojrzewaniem. Awokado jest dojrzałe, gdy jest delikatne, a kolor skóry ciemnieje. Zwykle można je przechowywać 3-4 dni w lodówce.

BANANY
Etylen zawarty w bananie jest uwalniany z łodygi, więc można zachować świeżość bananów, owijając łodygi folią. Ponieważ produkcja etylenu przebiega szybko, ważne jest, aby banany miały niewielką ekspozycję na dwutlenek węgla, aby opóźnić uwalnianie etylenu. Aby banany nie dojrzewały podczas transportu, używa się specjalnych skrzynek lub dojrzewalni. Gdy banany osiągną idealną dojrzałość, przetrwają 3 dni w lodówce. Banany również wytrzymują w zamrażarce od 2 do 3 miesięcy.