5 z 13

fot. unsplash.com
WINO
100 mililitrów wina to 12 gramów etanolu. Można przyjąć, że organizm człowieka potrzebuje średnio 2-3 godzin na spalenie 20 g alkoholu.
6 z 13

fot. pixabay.com
WHISKY
100 mililitrów whisky to 34 gramów etanolu. Można przyjąć, że organizm człowieka potrzebuje na spalenie średnio 2-3 godzin.
7 z 13

fot. pixabay.com
Organizm człowieka średnio potrzebuje 2-3 godzin na spalenie 20 g czystego alkoholu. W przeliczeniu na substancje spożywcze:
- 50 g wódki = 20 g etanolu (czystego alkoholu)
- 100 ml wina = 12 g etanolu
- 0,5 l piwa = 25 g etanolu
8 z 13

fot. Maciej Stanik
Stężenie alkoholu we krwi w wysokości 1 promila odnotowuje się po wypiciu zaledwie dwóch półlitrowych piw. Po wypiciu pół litra mocnego alkoholu można usiąść za kierownicą dopiero po upływie 24 godzin.