Spis treści
Truskawki polskie i zagraniczne
Sezon na truskawki powoli się rozpoczyna. Teraz ceny truskawek są wyższe niż w szczycie sprzedaży. Wiele osób czeka na polskie truskawki.
Truskawki gruntowe pojawiają się zwykle na początku lata, w czerwcu, ale już teraz dostępne są niektóre odmiany szklarniowe i z upraw tunelowych. Większość dostępnych obecnie truskawek pochodzi z importu.
Od wielu tygodni dostępne są greckie truskawki, po nich pojawiły się truskawki z Hiszpanii, gdzie szczyt sezonu na te owoce przypada na koniec marca i początek kwietnia. Im więcej będzie dostaw z różnych krajów, tym ceny też będą się kształtować inaczej - prawdopodobnie spadać.
Truskawki importowane dostępne są praktycznie przez cały rok. W sklepach i na bazarkach w Polsce dostępne są truskawki zagraniczne, importowane z:
Grecji,
Holandii,
Hiszpanii,
Węgier,
Turcji.
Ceny truskawek 2025. Tyle teraz kosztuje kilogram truskawek
Za kilogram polskich truskawek szklarniowych w marketach typu Lidl czy Biedronka trzeba teraz zapłacić od 40 zł do 50 zł.
Na bazarach, rynkach i targowiskach ceny polskich truskawek to średnio od 12 zł do 20 zł za kilogram.
Dla porównania, importowane truskawki kosztują 15 zł za kilogram w sklepach i ok. 10-14 zł za kilogram na bazarach.
Na cenę truskawek wpływa podaż (mniejsza w kwietniu i maju), czynniki zewnętrzne (np. pogoda), koszty nawozów czy koszty uprawy, a także kraj pochodzenia. W maju truskawki powoli będą tanieć.
Tak rozpoznać polskie truskawki
Niektórzy sprzedają zagraniczne truskawki jako polskie, za wysoką cenę. Zwróć uwagę na te cechy!
szypułka – jej wygląd najbardziej świadczy o świeżości truskawki. W polskich truskawkach szypułka jest świeża, sztywna i w soczyście zielonym kolorze;
zapach – polskie truskawki mają bardzo intensywny zapach, szczególnie przy szypułce;
kształt – polskie truskawki mają kształt stożkowaty lub sercowaty;
kolor – polskie truskawki są jasnoczerwone i mają błyszczącą skórkę;
konsystencja – polskie truskawki są soczyste i dość jędrne;
smak – polskie truskawki są kwaskowate i mają lekko poziomkowy smak.
Truskawki - właściwości
Warto jeść truskawki, które są bogatym źródłem witaminy C - mają jej więcej niż cytryna, dzięki czemu doskonale poprawiają odporność organizmu. W ich składzie znaleźć można jeszcze witaminy A, E oraz z grupy B a także żelazo.
Truskawki są również niskokaloryczne, mają też niską zawartość sodu i tłuszczu, co sprawia, że są doskonałym jedzeniem także na diecie odchudzającej. Truskawki mają bardzo dobry wpływ na zdrowie i samopoczucie, są doskonałym źródłem składników odżywczych. Mają niski indeks glikemiczny, dlatego idealnie truskawki mogą być jedzone przez cukrzyków.