Rogale marcińskie są często ozdobione lukrem lub polewą czekoladową. Ten smakołyk ma swoją symbolikę związaną z obchodami dnia św. Marcina, a także z tradycjami kulinarnymi regionu Wielkopolski.
Składnikami nadzienia rogali są orzechy, najczęściej włoskie, mleko, cukier, aromat pomarańczowy i rodzynki.
Tak kształtują się ceny rogali w inowrocławskich placówkach:
Cukiernia Magdalenka: 9,50 zł
Cukiernia Sowa: 5,90 zł
Cukiernia Rem Marco: 6 zł
Piekarnia Grochola: 9,99 zł
Cukiernia Wrzos: 9,80 zł
Piekarnia - Ciastkarnia Piotr i Maciej Jóźwiakowie: 6,80 zł (z czarnym makiem), 7,50 zł (z białym makiem)
Piekuś: 7,99 zł
Cukiernia Małgorzata: 45 zł/kg (ok. 6 zł/szt.)
W niektórych placówkach, np. w Cukierni Marta i Piekarni Zbigniew Kucia, cena rogali nie jest jeszcze znana.
Dużym zainteresowaniem cieszą się również rogale sprzedawane w marketach, m.in. w Lidlu czy Biedronce. Tutaj królują promocje, zatem opłaca się kupić więcej niż 1 sztukę.
- Mimo wszystko co roku kupuję rogale w inowrocławskich cukierniach. Najczęściej kupuję po kilka sztuk z każdej, aby porównać smak. Wraz z pozostałymi członkami rodziny degustujemy wyroby lokalnych firm. Lubię, gdy po rozkrojeniu rogala w środku jest dużo nadzienia - mówi Katarzyna z Inowrocławia.
Rogale Świętomarcińskie
Zwróćmy uwagę na nazewnictwo smakołyków w kształcie podkowy. Jeśli chodzi o rogale z Poznania, te z certyfikatem to "Rogale Świętomarcińskie", a te, które nie spełniają wymogów, mogą być określane jako rogale, ale bez specjalnych nazw czy certyfikatów. Warto zauważyć, że świadectwo jakości handlowej uprawniające do posługiwania się europejską nazwą produktu regionalnego mają m.in. rogale sprzedawane w marketach Biedronka. Z kolei wypieki przygotowywane na różne sposoby, często w domach lub piekarniach, które nie mają formalnego oznaczenia, nie mogą posługiwać się w nazwie produktu określeniem "świętomarciński". W Inowrocławiu spotkaliśmy się z nazwą "rogal kujawski" lub "bydgoski".
