Jesienią i zimą dobroczynne właściwości dla naszego organizmu - poza lekarstwami, wystawionymi na recepty przez lekarzy rodzinnych - mają także naturalne produkty.
Niedawno pisaliśmy o korzystnych działaniach czosnku. Klienci na inowrocławskim targowisku mają też do wyboru bogaty asortyment miodów. Ten podstawowy produkt pszczeli ma również właściwości zdrowotne i odżywcze, co przekłada się na wspomaganie organizmu w walce z przeziębieniem i grypą.
- Teraz najwięcej sprzedaje miodu lipowego, który szczególnie jest polecany przy infekcjach wirusowych. Cechuje go silne właściwości bakteriobójcze i przeciwgorączkowe, łagodzi też kaszel - podkreśla Zbigniew Pawłowski z gospodarstwa pszczelarskiego w Tupadłach (gm. Inowrocław).
Inne miody również pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego. Ceny miodów, w zależności od pojemności słoików, kształtują się na poziomie 25-45-70 (najdroższy nawłociowy).
Oto inne ceny z minionej soboty:
aronia - 8,
brokuły - 4-6,
buraki ćwikłowe - 3,
cebula biała i czerwona - 3-5,
cukinia - 10,
czosnek - 3-5,
dynia - 2-4,
fasola szparagowa - 10,
gruszki - 3-8,
jabłka - 2-5,
jajka - 0,80-1,30,
kalafior - 3,50-7,
kapusta: biała - 3-4, kwaszona - 10,
koperek - 2,
kwas chlebowy na zakwasie żytnim (litr) - 10,
marchew - 2-3,
ogórki: kwaszone - 10-12, małosolne - 25-30,
orzechy: laskowe - 13-18, włoskie - 6-25,
papryka - 4-10,
pieczarki - 12,
pietruszka - 8-10,
pigwowiec - 15,
podgrzybki: pokrojone - 10, w całości - 13,
rydze (litr) - 15,
pomidory - 7-12 (najdroższe odmiany bawole serce),
por - 2-3,
rzepa - 7,
sałata - 3-4,
seler - 6,
śliwki - 5-8, truskawki poziomkowe - 24,
włoszczyzna - 7,
ziemniaki - 1-3.
