Na straganie Zbigniewa Leśniewskiego, inowrocławskiego ogrodnika, pojawiły się pierwsze ogórki małosolne. Jednak w cenie horrendalnej - 40 złotych za kilogram. Dlaczego tak drogo?
- Decydują przede wszystkim koszty uprawy. Szklarnię ogrzewam drogim gazem ziemnym. A temperatury powietrza, zwłaszcza w nocy są minusowe, na przykład z piątku na sobotę termometr wskazywał minus 10 stopni. To oznacza większe zużycie gazu - podkreśla pan Zbigniew.
Najwięcej jednak klientów, zresztą, jak w każdą sobotę, ustawiało się przed straganem Marleny Janik z Zalesia Barcińskiego, specjalizującej się w produkcji wielu gatunków serów, m.in. parmezanu, typu podpuszczkowego, który w wyniku wykorzystania wielu litrów mleka i 12-miesięcznego procesu leżakowania nabiera niezwykłego smaku i ... ceny.
Kilogram parmezanu kosztuje bowiem 178 zł. Natomiast o wiele tańsze są sery pleśniowe, półtłuste i półtwarde różnych smaków oraz twarogi, także smaczne i wysokiej jakości - ich kostki wyceniono od 49 do 60 zł, także za kilogram.
Oto inne ceny:
produkty OSM Cuiavia - maślanka 1 litr - 3,77, jogurt naturalny 150 g - 1,31, twaróg półtłusty 200 g - 3,36, masło: ekstra - 8,39, śmietankowe - 8,29,
ryby: amur (filet) - 35, karp - 25, leszcz - 10, karaś - 15, pstrąg łososiowy - 32, sandacz (filet) - 65, szczupak (filet) - 40, jesiotr wędzony - 65, makrela wędzona - 30, flądra - 12, śledź - 12-20 (najdroższy filet), matias - 22, sola - 22, panga - 20, karmazyn - 25,
jabłka - 3,50-5-6 (najdroższa szara reneta),
gruszki - 6-7,
orzechy: włoskie - 10-20, laskowe - 16-18,
brokuł - 3-4,
brukselka - 12,
burak ćwikłowy - 3,
cebula: biała - 3, czerwona - 5,
kapusta: główka białej - 3/kg, kiszona - 7-10,
marchew - 3,
pieczarki - 13,
por - 3,
pietruszka - 8,
seler - 6,
pęczek włoszczyzny - 7,
ziemniaki - 2.
