https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na Targowisku Miejskim w Inowrocławiu są już pierwsze "małosolniaki", ale kosztują słono. Sprawdziliśmy inne ceny

(szcz)
Przed straganem Marleny Janik zawsze duży ruch. To efekt wysokiej jakości wyrobów z jej serowni
Przed straganem Marleny Janik zawsze duży ruch. To efekt wysokiej jakości wyrobów z jej serowni Jan Szczutkowski
Odwiedziliśmy Targowisko Miejskie w Inowrocławiu, by sprawdzić aktualne ceny. Jeśli wybieracie się dziś na targ zobaczcie, ile trzeba przygotować kasy w portfelu.

Na straganie Zbigniewa Leśniewskiego, inowrocławskiego ogrodnika, pojawiły się pierwsze ogórki małosolne. Jednak w cenie horrendalnej - 40 złotych za kilogram. Dlaczego tak drogo?

- Decydują przede wszystkim koszty uprawy. Szklarnię ogrzewam drogim gazem ziemnym. A temperatury powietrza, zwłaszcza w nocy są minusowe, na przykład z piątku na sobotę termometr wskazywał minus 10 stopni. To oznacza większe zużycie gazu - podkreśla pan Zbigniew.

Najwięcej jednak klientów, zresztą, jak w każdą sobotę, ustawiało się przed straganem Marleny Janik z Zalesia Barcińskiego, specjalizującej się w produkcji wielu gatunków serów, m.in. parmezanu, typu podpuszczkowego, który w wyniku wykorzystania wielu litrów mleka i 12-miesięcznego procesu leżakowania nabiera niezwykłego smaku i ... ceny.

Kilogram parmezanu kosztuje bowiem 178 zł. Natomiast o wiele tańsze są sery pleśniowe, półtłuste i półtwarde różnych smaków oraz twarogi, także smaczne i wysokiej jakości - ich kostki wyceniono od 49 do 60 zł, także za kilogram.

Oto inne ceny:

  • produkty OSM Cuiavia - maślanka 1 litr - 3,77, jogurt naturalny 150 g - 1,31, twaróg półtłusty 200 g - 3,36, masło: ekstra - 8,39, śmietankowe - 8,29,

  • ryby: amur (filet) - 35, karp - 25, leszcz - 10, karaś - 15, pstrąg łososiowy - 32, sandacz (filet) - 65, szczupak (filet) - 40, jesiotr wędzony - 65, makrela wędzona - 30, flądra - 12, śledź - 12-20 (najdroższy filet), matias - 22, sola - 22, panga - 20, karmazyn - 25,

  • jabłka - 3,50-5-6 (najdroższa szara reneta),

  • gruszki - 6-7,

  • orzechy: włoskie - 10-20, laskowe - 16-18,

  • brokuł - 3-4,

  • brukselka - 12,

  • burak ćwikłowy - 3,

  • cebula: biała - 3, czerwona - 5,

  • kapusta: główka białej - 3/kg, kiszona - 7-10,

  • marchew - 3,

  • pieczarki - 13,

  • por - 3,

  • pietruszka - 8,

  • seler - 6,

  • pęczek włoszczyzny - 7,

  • ziemniaki - 2.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ostatnia droga Franciszka. Papież spoczął w ukochanej bazylice

Komentarze

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze!
Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska