https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na Targowisku Miejskim w Inowrocławiu ruch był ostatnio umiarkowany. A ile płacono za towary?

(szcz)
Robert Cegielski z Krzekotowa na inowrocławskim targowisku sprzedaje m.in. sok z buraków ćwikłowych
Robert Cegielski z Krzekotowa na inowrocławskim targowisku sprzedaje m.in. sok z buraków ćwikłowych Jan Szczutkowski
Bałtyckie śledzie, produkty bio, owoce i warzywa. Tych towarów najczęściej poszukiwano w minioną sobotę, 15 lutego, na Targowisku Miejskim w Inowrocławiu. Choć ruch był tam umiarkowany.

Zapewne zimno oraz panująca grypa sprawiły, że nie wszystkie powierzchnie na największym inowrocławskim placu handlowym „pod chmurką” były w pełni wykorzystane. Mniej też klientów zdecydowało się na transakcje.

A jakie produkty osoby kupujące najczęściej wybierały? Przede wszystkim wprost od kujawskich rolników i sprawdzonych handlowców, m.in. sery, wyroby mięsne, jabłka, jajka, świeże i mrożone ryby morskie i słodkowodne. Na przykład Mateusz Wiśniewski zachęcał do kupna śledzi, złowionych dnia poprzedniego w Bałtyku, a zakupionych na Wybrzeżu.

Natomiast na stoisku rolnika Roberta Cegielskiego z Krzekotowa (gm. Dąbrowa), specjalizującego się w produkcji zdrowej żywności, największym popytem cieszył się półtłusty ser twarogowy w cenie 29 zł za kilogram. Jednak zabrakło go w ciągłej sprzedaży. Dodajmy, że pan Robert w swoim gospodarstwie wytwarza też sok z buraków ćwikłowych z ofertą 10 zł za litr. Zdaniem dietetyków, sok ten ma wiele składników odżywczych, m.in. liczne witaminy, kwas foliowy oraz potas i żelazo, czyli minerały, które wspierają produkcję czerwonych krwinek. Ponadto sok z buraków ma niski indeks glikemiczny (30-35), dzięki czemu jest odpowiednim wyborem dla osób chorych na cukrzycę.

A oto ceny innych oferowanych na sprzedaż artykułów:

  • burak ćwikłowy - 3,

  • brokuł - 2,50-4,50,

  • brukselka - 12,

  • cebula - 3-5,

  • kalafior - 15,

  • kapusta: główka białej - 3-5/kg, kiszona - 7-8,

  • marchew - 3,

  • por - 3-4,

  • pieczarki - 13,

  • pietruszka - 7,

  • ogórek: kiszony - 10-12, małosolny - 40,

  • orzechy laskowe - 16,

  • seler - 6,

  • rzepa czarna - 6,

  • pęczek włoszczyzny - 7,

  • ziemniaki - 2-2,50,

  • jajka - 1-1,30,

  • jabłka - 4-5;

  • ryby: halibut wędzony - 50, makrela: świeża - 25, wędzona - 30, sola - 28, szczupak - 25-35-65 (najdroższy filet), karp - 25, dorsz bałtycki - 15, śledź - 12, szprot - 5, okoń morski - 21, sandacz: 40-65 (najdroższy filet), leszcz (tusza) - 12-20-25, sum (stek) - 58, karaś - 16, szprot - 5;

  • wyroby mięsne: schab bez kości - 28, karkówka - 23, żeberka - 21, biała surowa - 30, parówki z szynki - 28, pasztet ze śliwką - 27, kaszanka biała - 21.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Świat żegna Franciszka. Tłumy wiernych na Placu św. Piotra

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska