
Papier do pieczenia to jeden z najczęściej używanych przyborów w kuchni. Wiele osób nie wyobraża sobie funkcjonowania bez niego. Papier do pieczenia zapobiega przywieraniu, chroni przed przypaleniem, jest odporny na wysokie temperatury w piekarniku (do 230 stopni), ma też bardzo dużą gęstość, dzięki czemu jest wytrzymały i trudno się rwie. Jednocześnie papier do pieczenia nie wpływa na smak i konsystencję potraw.
Zastąpienie papieru do pieczenia wydaje się kłopotliwe. Przydaje się nie tylko podczas pieczenia, ale także jest często stosowany do przechowywania potraw, ochrony produktów, dekorowania a nawet mrożenia.
Okazuje się, że istnieje kilka sposobów na zastąpienie papieru do pieczenia. Zobacz teraz w naszej galerii, czym można zastąpić papier do pieczenia >>>>>

BUŁKA TARTA I TŁUSZCZ
Jednym ze sprawdzonych sposobów zastąpienia papieru do pieczenia jest zastosowanie bułki tartej i tłuszczu, na przykład masła. Wystarczy nasmarować brytfannę tłuszczem i obsypać ją bułką tartą. Dzięki temu wypieki nie będą przywierać.
Właśnie z tej metody korzystano najczęściej, gdy papier do pieczenia nie był jeszcze aż tak popularny. Zamiast bułki tartej można wykorzystać kaszę mannę lub płatki jęczmienne.

FOLIA ALUMINIOWA
Zamiast papieru do pieczenia można zastosować folię aluminiową. Należy jednak pamiętać, wykładając foremkę lub brytfannę folią, by jej błyszcząca strona stykała się z ciastem, ponieważ lepiej zatrzymuje ciepło. Folia aluminiowa czasem przywiera do wypieków, a jej drobne kawałki mogą znaleźć się w cieście. By temu zapobiec, można posmarować ją niewielką ilością oleju.

PAPIER ŚNIADANIOWY
Papier do pieczenia można zastąpić także w niektórych przypadkach papierem śniadaniowym. Aby jednak wypieki nie przywarły do formy lub blachy, papier śniadaniowy musi zostać odpowiednio mocno i równomiernie natłuszczony margaryną, masłem, ewentualnie olejem. W przeciwnym razie ciasto może piec się nierówno i przypalić. Papier śniadaniowy zda egzamin, jeśli w piekarniku będzie mniej niż 200 stopni. W przeciwnym razie spód potrawy spiecze się bardziej niż "góra".