
BRZOSKWINIE
Produkcja etylenu dla tych dwóch owoców jest bardzo podobna do śliwek. Gdy brzoskwinie są niedojrzałe, produkcja etylenu jest bardzo mała. Jednak w miarę dojrzewania owoców wzrasta produkcja etylenu. Brzoskwinie mają taką samą trwałość jak gruszki czy śliwki: od 1 do 2 dni w spiżarni, 3 do 5 dni w lodówce lub 2 miesiące w zamrażarce. Pozostawienie brzoskwiń na dzień lub dwa może być sposobem na przyspieszenie ich dojrzewania. Tylko lepiej nie przechowywać ich w pobliżu niczego innego!

BROKUŁY
W przypadku wystawiania brokułów na działanie etylenu, okres przydatności do spożycia skraca się o 50 procent. Różyczki brokułów zaczną żółknąć. Przechowywane osobno brokuły wytrzymują w lodówce 3 do 5 dni. Brokuły mogą być przechowywane w zamrażarce do 10 do 12 miesięcy, więc zamrażanie może być najlepszym sposobem na utrzymanie świeżości tego warzywa.

ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE
Chociaż niektóre rodzaje warzyw liściastych mogą wytrzymać dłużej niż inne, większość jest bardzo wrażliwa na etylen. W niektórych miejscach sałata rzymska czy szpinak odbarwią się, a nawet będą mieć plamy. Robiąc sałatkę składającą się z zielonych liści i produktów wytwarzających etylen (jak jabłka lub pomidory), rozsądnym rozwiązaniem będzie zrobienie sałatki świeżej i spożywanej w ciągu dnia, aby uzyskać najlepszą jakość.

BRUKSELKA
Chociaż brukselka może wytwarzać niewielki procent etylenu w porównaniu z innymi warzywami zielonymi lub liściastymi, jest bardziej wrażliwa na etylen niż cokolwiek innego. Odsłonięte brukselki zaczną żółknąć, a niektóre liście oderwą się. Przechowywane oddzielnie brukselki mają podobny okres trwałości do brokułów: 3 do 5 dni w lodówce i 10 do 12 miesięcy w zamrażarce.