Za 3 tygodnie Święto Niepodległości, w kalendarzu też świętego Marcina. W naszym regionie przy tej okazji jest promowana gęsina. Jak ją upiec, żeby nie była twarda? Dowiedzą się tego uczestnicy warsztatów organizowanych przez Lokalną Grupę Działania "Vistula-Terra Culmensis - rozwój przez Tradycję".
Nowoczesną Wieś znajdziesz także na Facebooku - dołącz do nas!
W czasie 5-godzinnych warsztatów kulinarnych panie dowiedzą się nie tylko jak upiec gęś, ale też jak przygotować zupę - czerninę z kluskami czy rogale św. Marcina. Zajęcia zakończą się wspólną degustacją. - Warsztaty przygotowujemy wcześniej, żeby na 11 listopada panie mogły już same przygotować te potrawy w domach - mówi przedstawicielka organizatora.
Warsztaty dla 4 gmin podzielono na dwa spotkania, pierwsze dla mieszkańców gminy Grudziądz już we wtorek 21 października w Rozgartach w świetlicy wiejskiej. Mieszkańcy gmin Chełmno, Lisewo i Stolno będą się szkolić w zakresie potraw z gęsiny dwa dni później w Robakowie. Oba warsztaty odbędą się w godzinach 10:00 - 15:00. Lista, na której było 40 miejsc szybko się wypełniła.