Gęsinowe warsztaty w Bieńkówce pod Chełmnem
Gęsina rzadko gości na naszych stołach. Ale do wielu domów wraca na Święto Niepodległości, 11 listopada. Jak ją przygotować, skoro nie robi się tego "co drugi dzień"?
Takich wątpliwości nie mają panie z Kół Gospodyń Wiejskich w Bieńkówce i Starogrodzie.
Podczas warsztatów, które odbyły się w Bieńkówce koło Chełmna panie przygotowały:
gęsinę pieczoną,
gęsinę duszoną
i gotowaną
A nad wszystkim czuwał Tomasz Welter, znanym miłośnikiem kuchni regionalnej i rekonstruktor dań historycznych.
Gęsina przygotowana przez panie podczas warsztatów kulinarnych zagościła na stołach podczas Biesiady Niepodległościowej w Bieńkówce koło Chełmna.
Organizatorzy warsztatów kulinarnych pod Chełmnem
Warsztaty zorganizowało Stowarzyszenie Obrony Tradycyjnej Wsi Polskiej, we współpracy z bydgoskim oddziałem Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Jednocześnie trwały warsztaty wykonywania kotylionów, które prowadziły Magdalena Michalska ze Stowarzyszenia Obrony Tradycyjnej Wsi Polskiej oraz Natalia Zaręba KGW Bieńkówka
Zdjęcia z gęsinowych warsztatów w Bieńkówce zobacz w naszej galerii
Wokół Święta Niepodległości:
