https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Niebo w gębie! Tak wyglądały gęsinowe warsztaty pań z KGW pod Chełmnem

(DD)
Opracowanie:
Paniom w przygotowaniu gęsiny pomagał Tomasz Welter, znany miłośnik kuchni regionalnej i rekonstruktor dań historycznych. Zobaczcie zdjęcia
Paniom w przygotowaniu gęsiny pomagał Tomasz Welter, znany miłośnik kuchni regionalnej i rekonstruktor dań historycznych. Zobaczcie zdjęcia Rafał Przybylski
Gęsina była głównym daniem, jakie przygotowały panie z Kół Gospodyń Wiejskich w Bieńkówce i Starogrodzie w powiecie chełmińskim. Warsztaty poprowadził Tomasz Welter.

Gęsinowe warsztaty w Bieńkówce pod Chełmnem

Gęsina rzadko gości na naszych stołach. Ale do wielu domów wraca na Święto Niepodległości, 11 listopada. Jak ją przygotować, skoro nie robi się tego "co drugi dzień"?

Takich wątpliwości nie mają panie z Kół Gospodyń Wiejskich w Bieńkówce i Starogrodzie.

Podczas warsztatów, które odbyły się w Bieńkówce koło Chełmna panie przygotowały:

  • gęsinę pieczoną,

  • gęsinę duszoną

  • i gotowaną

A nad wszystkim czuwał Tomasz Welter, znanym miłośnikiem kuchni regionalnej i rekonstruktor dań historycznych.

Gęsina przygotowana przez panie podczas warsztatów kulinarnych zagościła na stołach podczas Biesiady Niepodległościowej w Bieńkówce koło Chełmna.

Organizatorzy warsztatów kulinarnych pod Chełmnem

Warsztaty zorganizowało Stowarzyszenie Obrony Tradycyjnej Wsi Polskiej, we współpracy z bydgoskim oddziałem Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

Jednocześnie trwały warsztaty wykonywania kotylionów, które prowadziły Magdalena Michalska ze Stowarzyszenia Obrony Tradycyjnej Wsi Polskiej oraz Natalia Zaręba KGW Bieńkówka

Zdjęcia z gęsinowych warsztatów w Bieńkówce zobacz w naszej galerii

Wokół Święta Niepodległości:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska