Do kalendarza wydarzeń szkolnych wpisał się konkurs kulinarny. Z przygotowanych potraw uczestnicy przygotują przystawkę, danie główne i deser.
Konkurs "Alchemia i amory w kuchni" w Grubnie
Czym w tym roku uraczą jury?
- Przystawka zimna lub ciepła z użyciem kalmarów i jarmużu. Danie główne składa się z piersi kaczych z skorzonerą i burakiem do drugiego dania dodatkiem będzie piernik. Deser inwencja własna uwzględniając menu walentynkowe z użyciem jabłek i gruszek - wymieniają organizatorzy z ZSCKP. - Ocenie podlegać będą: smak potrawy, sposób wykonania, estetyka sposobu podania i na stanowisku pracy, ustny opis potrawy, możliwości komercjalizacji potrawy, czyli jej przydatność do zastosowania w placówkach gastronomicznych. Oceniać będzie 5-osobowe jury.
Nagrody przewidziano dla trzech pierwszych zespołów, upominki i dyplomy dla wszystkich. Będzie poczęstunek. Ogłoszenie wyników - około godz. 14.
Zaplanowano mini targ produktów regionalnych a w nim m.in.: regionalne sery, ślimaki po burgundzku, zupa hiszpańska, ciasteczka camembert. Będzie pokaz kulinarni szefa kuchni Hotelu Vistula w Świeciu „Afrodyzjaki na Św. Walentego” i „Aranżacja Walentynkowa” - konkurs i pokaz uczniów technikum hotelarskiego, ponadto: pokaz sushi, pokaz kulinarny szefa kuchni Hotelu Vistula Świecie „Kaczka w Walentynkowej odsłonie”. Uczestnicy usłyszą o blenderach kielichowych, shake’ach owocowo - warzywnych, sposobach parzenia kaw i herbat.
Info z Polski - przegląd najciekawszych informacji z kraju [01.02.2018]