Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Kruszwicy padł rekord produkcji cukru!

(SZCZ)
119 tys. ton cukru wyprodukowano w Kruszwicy w zakończonej przed kilku dniami kampanii
119 tys. ton cukru wyprodukowano w Kruszwicy w zakończonej przed kilku dniami kampanii Fot. Jan Szczutkowski
Kruszwicki zakład, największy spośród siedmiu, wchodzących w skład Krajowej Spółki Cukrowej SA, podczas zakończonej 19 stycznia kampanii przerobił 795 tys. ton buraków i wyprodukował 119 tys. ton cukru.

Duży wpływ na wyniki miały wysokie plony korzeni - średnio 54,5 ton z hektara, wysoka polaryzacja, przekraczająca 16 proc. oraz kolejne przedsięwzięcia modernizacyjne. KSC nieustannie inwestuje w fabrykę w Kruszwicy, która z roku na rok staje się coraz bardziej nowoczesna.

W ub. r.wybudowano oczyszczalnię ścieków przemysłowych, zmodernizowano instalację wyciągową stacji suszenia cukru, wyremontowano bocznicę kolejową do rozładunku węgla i kamienia wapiennego. Natomiast w tegorocznym planie uwzględniono modernizację kotłów parowych, co przyczyni się do obniżenia zużycia węgla i emisji pyłów.

Miniona kampania - mimo rekordowych rezultatów - przebiegała w trudnych warunkach. Zwłaszcza w grudniu i styczniu, kiedy to we znaki dały się duże opady śniegu i mróz. Na szczęście nie doszło do zakłócenia procesu technologicznego.

- Mróz pomógł nam nieco nieco w utrzymaniu jakości surowca, zgromadzonego na pryzmach. Zahamował bowiem proces gnicia buraków, jaki zaobserwowaliśmy w listopadzie w wyniku plusowej temperatury powietrza - powiedział Leszek Suchański, dyrektor kruszwickiego zakładu.

Padł rekord produkcji cukru
Kruszwicki zakład, największy spośród siedmiu, wchodzących w skład Krajowej Spółki Cukrowej SA, podczas zakończonej 19 stycznia kampanii przerobił 795 tys. ton buraków i wyprodukował 119 tys. ton cukru.
Duży wpływ na wyniki miały wysokie plony korzeni - średnio 54,5 ton z hektara, wysoka polaryzacja, przekraczająca 16 proc. oraz kolejne przedsięwzięcia modernizacyjne. KSC nieustannie inwestuje w fabrykę w Kruszwicy, która z roku na rok staje się coraz bardziej nowoczesna. W ub. r.wybudowano oczyszczalnię ścieków przemysłowych, zmodernizowano instalację wyciągową stacji suszenia cukru, wyremontowano bocznicę kolejową do rozładunku węgla i kamienia wapiennego. Natomiast w tegorocznym planie uwzględniono modernizację kotłów parowych, co przyczyni się do obniżenia zużycia węgla i emisji pyłów.
Miniona kampania - mimo rekordowych rezultatów - przebiegała w trudnych warunkach. Zwłaszcza w grudniu i styczniu, kiedy to we znaki dały się duże opady śniegu i mróz. Na szczęście nie doszło do zakłócenia procesu technologicznego. - Mróz pomógł nam nieco nieco w utrzymaniu jakości surowca, zgromadzonego na pryzmach. Zahamował bowiem proces gnicia buraków, jaki zaobserwowaliśmy w listopadzie w wyniku plusowej temperatury powietrza - powiedział Leszek Suchański, dyrektor kruszwickiego zakładu.
(SZCZ)

Podpis pod zdjęcie
119 tys. ton cukru wyprodukowano w Kruszwicy w zakończonej przed kilku dniami kampanii

Padł rekord produkcji cukru
Kruszwicki zakład, największy spośród siedmiu, wchodzących w skład Krajowej Spółki Cukrowej SA, podczas zakończonej 19 stycznia kampanii przerobił 795 tys. ton buraków i wyprodukował 119 tys. ton cukru.
Duży wpływ na wyniki miały wysokie plony korzeni - średnio 54,5 ton z hektara, wysoka polaryzacja, przekraczająca 16 proc. oraz kolejne przedsięwzięcia modernizacyjne. KSC nieustannie inwestuje w fabrykę w Kruszwicy, która z roku na rok staje się coraz bardziej nowoczesna. W ub. r.wybudowano oczyszczalnię ścieków przemysłowych, zmodernizowano instalację wyciągową stacji suszenia cukru, wyremontowano bocznicę kolejową do rozładunku węgla i kamienia wapiennego. Natomiast w tegorocznym planie uwzględniono modernizację kotłów parowych, co przyczyni się do obniżenia zużycia węgla i emisji pyłów.
Miniona kampania - mimo rekordowych rezultatów - przebiegała w trudnych warunkach. Zwłaszcza w grudniu i styczniu, kiedy to we znaki dały się duże opady śniegu i mróz. Na szczęście nie doszło do zakłócenia procesu technologicznego. - Mróz pomógł nam nieco nieco w utrzymaniu jakości surowca, zgromadzonego na pryzmach. Zahamował bowiem proces gnicia buraków, jaki zaobserwowaliśmy w listopadzie w wyniku plusowej temperatury powietrza - powiedział Leszek Suchański, dyrektor kruszwickiego zakładu.
(SZCZ)

Podpis pod zdjęcie
119 tys. ton cukru wyprodukowano w Kruszwicy w zakończonej przed kilku dniami kampanii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska