Spis treści
- 22 sierpnia 2024 roku po raz 143 rozpaliliśmy dwa piece wapiennicze, rozpoczynając tym samym kampanię cukrowniczą 2024/2025 w cukrowni Nakło - informuje Krajowa Grupa Spożywcza SA.
To wyjątkowo wczesny początek przerobu buraków cukrowych w Polsce.
- W tym roku jest ich tak dużo, że trzeba było zacząć kampanię w sierpniu, żeby nie kroić buraków jeszcze w lutym, ale zakończyć w połowie stycznia - wyjaśnia Piotr Imański, wiceprezes Okręgowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego w Bydgoszczy (OZPBC).
Dobrze wypada polaryzacja w wysokości 16,6-16,7 proc. - Pod tym względem jest lepiej niż w zeszłym roku - podsumowuje Piotr Imański.
Wyjątkowo dużo chwościka buraka
Gorzej przebiega walka z chorobami buraków. - Cały czas wycofywane są kolejne środki ochrony roślin. Rolnicy wykonują opryski po trzy - cztery razy, a nie mają takich efektów, jakie powinny być - wyjaśnia wiceprezes OZPBC. - Oprysk na chwościka buraka niektórzy stosują i po cztery razy, a jeszcze go widać. Kiedyś wystarczył jeden raz i było po problemie.
Chwościk to najgroźniejsza choroba buraków, może spowodować do 80 proc. strat w plonie. Pod koniec sierpnia Instytut Ochrony Roślin informował, że obecny rok sprzyja występowaniu chwościka: - Choroba pojawiła się wyjątkowo wcześnie (w pierwszej połowie czerwca) i występuje w dużym nasileniu we wszystkich regionach uprawy. Jest to spowodowane warunkami sprzyjającymi szybkiemu rozwojowi grzyba: temperatura powietrza powyżej 25 stopni Celsjusza w dzień i 15 stopni Celsjusza w nocy, wysoka wilgotność powietrza oraz minimum 6 godzin nasłonecznienia.
Średni plon powyżej 70 ton z hektara
Mimo problemów z chorobami buraków, tegoroczne plony są szacowane na 70-72 tony z hektara. W sezonie 2023/2024 wynosiły średnio 63,86 ton. Ostatnio średni plon powyżej 70 ton Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego odnotował w sezonie 2014/2015. W latach 1976-1980 zbierano średnio 2,8 tony buraków z hektara.
- Największe zmiany nastąpiły po 1990 roku z wyraźnym przyśpieszeniem w okresie akcesji do Unii Europejskiej - przypomina Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie. - W tym czasie wydajność pracy technicznej wzrosła o 79,4 proc., a ekonomicznej o 26,7 proc. Liczba pracujących cukrowni spadła z 79 do 17, ale zachowały one podobną moc przetwórczą - około 15 mln ton buraków w kampanii.
Wstępne ceny nie zadowalają
W tegorocznej kampanii cena buraków kontraktowanych wynosi od 40 do 46,5 euro za tonę w zależności od koncernu. - Niestety, na przyszłą kampanię wstępnie zaproponowane przez producentów cukru ceny buraków kontraktowych są znacząco niższe od obecnych, co budzi duże niezadowolenie wśród plantatorów - mówił "Strefie Agro" Krzysztof Nykiel, prezes Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego. Mówi się o ok. 30 euro.
Główny Urząd Statystyczny szacuje, że uprawa buraków cukrowych zajmie ok. 0,3 mln ha i będzie większa od ubiegłorocznej.
