Z wyników badania przeprowadzonego przez Krajową Federację Producentów Zbóż na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” wynika, że najpopularniejsze na polskich, śniadaniowych stołach jest**pieczywo – aż 89proc. respondentek wskazało ten produkt zbożowy na pierwszym miejscu. Tuż za nim znalazły się płatki śniadaniowe**. Według badania większość respondentek pamięta o śniadaniu, a aż 32proc. spożywa śniadanie razem ze swoimi dziećmi! Oznacza to, że śniadanie jest dla nas ważnym posiłkiem, jednak jak sprawić, żeby było również wartościowym i dawało nam energię ma cały dzień?
– Pyszne i pożywne śniadanie to dawka pozytywnej energii na wiele godzin spędzonych poza domem – mówi dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek. - Po nocnej regeneracji, organizm aby ruszył pełną parą, potrzebuje witamin i składników odżywczych. Niestety coraz częściej
Polacy jedzą w biegu lub w ogóle rezygnują ze śniadania, a to wielki błąd. Poranny posiłek wpływa także korzystnie na apetyt, pozwalając na kontrolę uczucia głodu w ciągu całego dnia.
Co wybierać na śniadanie? Proponuję kanapki z pełnoziarnistego pieczywa, omlety zbożowe lub płatki śniadaniowe z owocami i jogurtem. Pamiętajmy również o drugim śniadaniu. Idealne do tego będą własnoręcznie upieczone ciasteczka zbożowe i szklanka soku
Przepis na śniadaniowy placek zbożowy
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka płatków jęczmiennych
- 1 łyżka płatków żytnich
- banan
- jajko
Dodatki:
- ½ szklanki orzechów
- szklanka soku
Przygotowanie:
W miseczce mieszamy płatki z jajkiem i bananem pokrojonym w kostkę. Smażymy placek na odrobinie oleju. Podajemy z orzechami i szklanką soku.