https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

W sprzedaży pierwsze szparagi. Ceny warzyw na rynku hurtowym w połowie kwietnia 2021

Agata Wodzień-Nowak
Na Rynku Hurtowym w Broniszach w ofercie polskich producentów pojawiły się pierwsze szparagi zielone i białe. Szparagi sprzedawane są w pęczkach, pakowane po 500 gram. Kilogram kosztuje w hurcie obecnie od 32 do 40 zł. To więcej niż dokładnie rok temu, kiedy płacono 30 zł/kg. Sprawdzamy pozostałe stawki --->Notowania 15 kwietnia 2021 na Rynku Hurtowym w Broniszach.
Na Rynku Hurtowym w Broniszach w ofercie polskich producentów pojawiły się pierwsze szparagi zielone i białe. Szparagi sprzedawane są w pęczkach, pakowane po 500 gram. Kilogram kosztuje w hurcie obecnie od 32 do 40 zł. To więcej niż dokładnie rok temu, kiedy płacono 30 zł/kg. Sprawdzamy pozostałe stawki --->Notowania 15 kwietnia 2021 na Rynku Hurtowym w Broniszach. pixabay.com/jackmac34
Na Rynku Hurtowym w Broniszach w ofercie polskich producentów pojawiły się pierwsze szparagi zielone i białe. Szparagi sprzedawane są w pęczkach, pakowane po 500 gram. Kilogram kosztuje w hurcie obecnie od 32 do 40 zł (rok temu 30 zł). Cena za kilogram ziemniaków w połowie kwietnia wynosi od 47 do 85 groszy za kg. Jest o ok. połowę niższa od tej rok temu. Sprawdzamy pozostałe hurtowe stawki.

Zobacz wideo: Fala pożarów traw w Polsce. Powodem wypalanie łąk i nieużytków rolnych

Sezon na szparagi dopiero się rozpoczyna i powinien potrwać do początku lipca. Szparag to bylina uprawiana na całym świecie, bardzo intensywnie Chinach. Roślina ta zawiera m.in. kwas foliowy, witaminy C, E oraz beta, asparaginę, która wspiera pracę nerek, wapń, fosfor czy potas.

Ceny warzyw w Broniszach

Pierwsze w sezonie są dość drogie, potem można spodziewać się niższej ceny. Aktualne hurtowe ceny warzyw znajdziesz w galerii (notowania 15 kwietnia 2021 na Rynku Hurtowym w Broniszach):

Szparagi są uprawiane w 3 kolorach

  • Szparagi zielone – ich niewątpliwą zaletą jest to, że nie wymagają obierania. Ich zielone wypustki wyrastają wysoko ponad powierzchnię ziemi i pod wpływem promieni słonecznych zabarwiają się na zielono. Bardzo aromatyczne, wyraziste w smaku.
  • Szparagi białe – te trzeba obrać, choćby z tego względu, że rosną pod ziemią. Mają delikatny, łagodny smak, są twardsze od zielonych, grubsze.
  • Szparagi fioletowe – mają grubszą łodygę, są popularne przede wszystkim we Włoszech i Anglii. Rosną nad ziemią, wychodzą ponad kopczyk na kilka centymetrów i mają fioletowe główki.

Źródło: Bronisze.com.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Jak Niemcy sami zebrali to biorę

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska