https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wasze danie może być wizytówką Borów

(jw)
Tak w pierwszej edycji konkursu prezentowały się panie z Wielkiego Mędromierza.
Tak w pierwszej edycji konkursu prezentowały się panie z Wielkiego Mędromierza. Nadesłane
Lokalna Grupa Działania "Bory Tucholskie" zaprasza do udziału w III edycji konkursu "Kulinarne dziedzictwo Borów Tucholskich".

Nie zostało już dużo czasu. Zgłoszenia produktów i potraw należy przesyłać do 12 marca do biura LGD "Bory Tucholskie" ul. Murowa 8, Tuchola. - Finał konkursu odbędzie się 20 marca o godz. 16 w Tucholskim Ośrodku Kultury - informuje Magdalena Kurpinowicz, z LGD. - Konkurs jest dofinansowany ze środków unijnych na rozwój obszarów wiejskich.

Celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych produktach żywnościowych Borów wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalne firmy z branży spożywczo- gastronomicznej.

Zgłoszone produkty mogą stać się wizytówką regionu, służącą do budowy produktu turystycznego.
Jakie produkty można zgłosić? Przez żywnościowe produkty Borów Tucholskich rozumie się surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw, muszą być związane z obszarem geograficznym Borów i charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą.

Powinny być wytwarzane tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i zwyczajów kultywowanych w regionie oraz być od dawna znane w okolicy, wskazane jest udokumentowanie co najmniej 25-letniej tradycji wytwarzania.

- Przez potrawy rozumieć należy zupy, przystawki, dania główne bądź desery - informuje szefowa LGD "Bory Tucholskie". - Produkty będą oceniane w różnych kategoriach.
Do konkursu nie można zgłosić produktów i potraw, które otrzymały nagrodę Perły w konkursie "Nasze kulinarne dziedzictwo" i które zajęły pierwsze miejsce w poprzednich edycjach konkursu. Jeden producent może zgłosić do konkursu jeden produkt lub jedną potrawę.

Czytaj e-wydanie »
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska