Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wieprzowina, która nie tuczy polskim wynalazkiem

Oprac. AGW
freeimages.com
O innowacyjnej wieprzowinie pisze dziś Puls Biznesu. Mięso ma być zdrowe i nie wywoływać alergii. Wszystko to dzięki temu, że świnie są karmione m.in. ziarnami lnu.

Nową technologię produkcji wieprzowiny opracował zespół naukowców na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pod współkierownictwem prof. prof. Agnieszki Wierzbickiej.

Jedząc wieprzowinę produkowaną w technologii polskich uczonych, dostarczymy organizmowi witamin, składników mineralnych i białka. Mięso jednak nie będzie tuczyło, ani podnosiło poziomu cholesterolu. Profesor Wierzbicka wymienia kolejne zalety efektu prac nad nową technologią, wykazując uzyskane walory prozdrowotne, czytamy w "Pulsie Biznesu". Teraz ma ruszyć wdrażanie technologii na masową skalę.

Przeczytaj też: Protest rolników! Gospodarze przyjadą do Żnina [zdjęcia]

Co istotne - technologia ma być udostępniana rolnikom i przetwórcom za darmo. Produkcja będzie o kilka procent droższa, ale za to wydłuży się termin przydatności do spożycia, pisze we wtorek "Puls Biznesu".

Źródło: "Puls Biznesu", 20.01.2015

Czytaj e-wydanie »Lokalny portal przedsiębiorców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska