Nową technologię produkcji wieprzowiny opracował zespół naukowców na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pod współkierownictwem prof. prof. Agnieszki Wierzbickiej.
Jedząc wieprzowinę produkowaną w technologii polskich uczonych, dostarczymy organizmowi witamin, składników mineralnych i białka. Mięso jednak nie będzie tuczyło, ani podnosiło poziomu cholesterolu. Profesor Wierzbicka wymienia kolejne zalety efektu prac nad nową technologią, wykazując uzyskane walory prozdrowotne, czytamy w "Pulsie Biznesu". Teraz ma ruszyć wdrażanie technologii na masową skalę.
Przeczytaj też: Protest rolników! Gospodarze przyjadą do Żnina [zdjęcia]
Co istotne - technologia ma być udostępniana rolnikom i przetwórcom za darmo. Produkcja będzie o kilka procent droższa, ale za to wydłuży się termin przydatności do spożycia, pisze we wtorek "Puls Biznesu".
Źródło: "Puls Biznesu", 20.01.2015
Czytaj e-wydanie »Lokalny portal przedsiębiorców