Zmniejsza się podaż jajek. - Kury-nioski zawsze o tym czasie znoszą mniej jajek, nawet o ponad 50 procent, a to z powodu pierzenia, czyli wymiany piór - mówi Jolanta Dusieńka z Cyprianki, specjalizująca się w hodowli drobiu. Na szczęście jajka nie zdrożały. Kosztowały 0,50-0,80 zł/szt. Natomiast znacznie droższe są warzywa i owoce. To skutek zeszłorocznej suszy i kwietniowych przymrozków. Ponieważ susza wskutek afrykańskich upałów się utrzymuje, wzrost cen swoje apogeum osiągnie w 2020 r.- to prognozy specjalistów rynkowych.
Oto pozostałe ceny z soboty ( w nawiasach ceny z 2017 r.): ziemniaki - 3(2-3), marchew - 3(2), pęczek młodej marchwi - -3-5(3), cebula - 5(1,50), seler - 5(4), pietruszka - 10(4), kalafior - 1-4(2-3), włoszczyzna - 5(3), brokuł - 2,50-3(2), szparagi - 5-8(5-7), pomidory- 5-8(8-10), szczaw - 5(3), fasolka szparagowa - 16(17-20), botwinka - 2,50 (2,50), kapusta: główka - 3,50-4(1,50-2,50), kiszona z młodej kapusty - 8(6), ogórki: kwaszeniaki - 7-8(5-5,50), małosolne - 10(10), deserowe - 4(4), strąki - 8(12-14), bób - 20, truskawki - 5-7,50 (6,50-8), czereśnie - 10-14(18-23), morele - 10, jabłka - 2,50-3,50(2-3,50), agrest - 5(8).
Agro Pomorska - odcinek 64.
