- 90 400 tonach jabłek i gruszek
- 10 900 tonach pomidorów, marchwi, papryki słodkiej oraz ogórków i korniszonów
- 500 tonach śliwek i winogron stołowych
- 600 tonach brzoskwiń
Co stanie się z tymi produktami? Mogą trafić do bezpłatnej dystrubucji, pójść na paszę dla zwierząt. Wśród opcji jest także wykorzystanie w celach energetycznych w biogazowniach. Jeśli jednak chodzi o organizacje charytatywne, które będą chciały skorzystać z wycofanych warzyw i owoców, będą musiały mieć status organizacji pożytku publicznego.
Przewidziano limity. Łączna ilość produktów, którą będzie można zgłosić, wyniesie maksymalnie: 200 ton dla rolnika indywidualnego, a dla jednej organizacji producenckiej – 20 000 ton.
Rozporządzenie wchodzi w życie po 7 dniach od daty ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.
Źródło informacji: premier.gov.pl