MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wygładza cerę i odmładza. Sięgnij też po jej liście na trawienie, trądzik i nadciśnienie. Wypróbuj łatwy przepis na herbatę z liści poziomki

Monika Góralska
Wideo
od 12 lat
Poziomki to pyszne owoce, które rzadko można spotkać na targach czy w warzywniakach. Najsmaczniejsze i najwartościowsze poziomki znajdziesz w lesie. Możesz też uprawiać je w doniczkach na balkonie czy w ogródku. Poziomki są smaczne i aromatyczne, a do tego zdrowe. Zawierają duże dawki witaminy C i innych antyoksydantów, które odmładzają i wzmacniają odporność. Cenne są nie tylko owoce, ale również liście poziomki. Zrób herbatkę z liści poziomki na trawienie, trądzik i nadciśnienie.

Spis treści

Poziomka – zapomniany dar lasu ma cenne właściwości zdrowotne

Poziomka (Fragaria) to bylina z rodziny różowatych, rosnąca dziko głównie w lasach, na polanach i przydrożach w całej Europie, w górach Azji oraz w Ameryce Północnej. W Polsce występują trzy z 17 gatunków tej rośliny:

  • poziomka pospolita (Fragaria vesca),
  • poziomka twardawa (Fragaria viridis),
  • poziomka wysoka (Fragaria moschata).
Owoce, liście i kwiaty poziomki w drewnianej misce
Poziomka to dawny przodek truskawki, która powstała na potrzeby hodowlane ze skrzyżowania poziomki (Fragaria chiloensis) chilijskiej z poziomką wirgilijską (Fragaria wirginiana). gettyimages.com

Najbardziej popularna z nich jest poziomka pospolita, ma również najsłodsze i najsmaczniejsze owoce, które można zbierać w czerwcu i lipcu. Poziomki ze względu na małe rozmiary oraz nietrwałość i delikatność owoców są trudno dostępne w sprzedaży, dlatego rzadko można je spotkać na targu czy w lokalnym warzywniaku.

Sprawdź także: Jesz jagody prosto z krzaczka? Możesz zarazić się groźnym dla życia pasożytem. Mycie jagód jest konieczne. Zobacz, jak robić to prawidłowo

Poziomki są bardzo słodkie i aromatyczne, szczególnie gdy pochodzą z lasu. Można je jeść na surowo, a także wykorzystać na przetwory takie jak dżemy, kompoty czy galaretki. Zawierają flawonoidy, garbniki i składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń i kobalt, a także witaminę C oraz wit. A, B1, B2, B3 (niacynę), B6 oraz biotynę .

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, wynoszącą ok. 58 mg na 100 g owoców, przeciwutleniaczy i garbników, poziomki działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, wzmacniają odporność oraz uszczelniają naczynia krwionośne, co zapobiega ich pękaniu. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów jedzenie poziomek pomaga opóźniać procesy starzenia, wygładzać skórę i zwalczać je zmiany zapalne, takie jak wypryski i trądzik.

Właściwości liści poziomki i ich zastosowanie

Liście poziomki są trójdzielne i grubo piłkowane, osadzone na długich ogonkach. Od spodu są szarawe, a na wierzchu ciemnozielone i lekko owłosione.

Liście poziomki zawierają garbniki, taniny, flawonoidy, kwasy fenolowe, proantocyjanidyny, olejki eteryczne, kwasy organiczne (salicylowy, cynamonowy, kawowy, chlorogenowy) oraz witaminę C. Jednak należy pamiętać, że w cenne składniki obfitują tylko liście poziomek dziko rosnących, a w mniejszym stopniu dotyczy to roślin hodowlanych.

Liście poziomki wspomogą leczenie wielu schorzeń, takich jak:

  • bóle brzucha, niestrawność, zgaga,
  • odbijanie,
  • nudności, wymioty,
  • biegunka,
  • grypa żołądkowa i inne infekcje tego narządu,
  • stany zapalne i zakażenia jelit,
  • choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy,
  • żylaki odbytu,
  • zmiany zwyrodnieniowe i stłuszczenie wątroby,
  • choroby reumatyczne,
  • kamica moczowa,
  • zapalenie nerek i dróg moczowych,
  • choroby skórne, np. trądzik,
  • pomocniczo przy cukrzycy i alergii.

Liście i owoce poziomki stosowane są wspomagająco w miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym. Liście poziomki w kuchni dzięki swojemu słodkiemu, „leśnemu” posmakowi i zapachowi używane są jako przyprawa do aromatyzowania win, nalewek, herbat oraz pieczonych mięs.

Napar z liści poziomki można stosować zewnętrznie do płukania jamy ustnej, gardła i narządów płciowych w stanach zapalnych takich jak afty, nadżerki, upławy, świąd. Sprawdzi się on także do okładów na oczy przy nadmiernym łzawieniu, stanach zapalnych, alergii, zapaleniu powiek i sińcach pod oczami.

Właściwości liści poziomki:

  • antyoksydacyjne i przeciwstarzeniowe,
  • moczopędne i napotne,
  • przeciwgorączkowe,
  • detoksykujące,
  • przeciwbiegunkowe,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwreumatyczne,
  • ściągające na skórę i błony śluzowe,
  • wspomagające krążenie krwi,
  • ochronne na miąższ wątroby.

Herbata z liści poziomki. Wypróbuj ten przepis!

Zielone liście poziomki należy zebrać w lesie i wysuszyć w temp. do 40 st. C, rozkładając je cienką warstwą na pergaminie. Najlepiej jest zbierać młode listki przed kwitnieniem, czyli już w kwietniu, ale można je pozyskać i wysuszyć również w czasie owocowania. Mają wtedy większą zawartość garbników i herbatka z nich jest najbardziej wyrazista w smaku.

Składniki:

  • 1-2 łyżeczki suszonych liści poziomki,
  • 1 szklanka wody.

Przygotowanie:

  1. Suszone liście poziomki zalać szklanką wrzątku.
  2. Parzyć pod przykryciem przez 15 minut i odcedzić.
  3. Pić 3-4 razy dziennie.
Dodaj firmę Autopromocja

Uzupełnij domową apteczkę

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska