Na co dzień Sylwia Fiałkowska uczy młodzież w Zespole Szkół nr 3 im. Bogdana Chełmickiego w Rypinie. Jest także dietetyczką. Postanowiła wykorzystać swoją wiedzę i dotrzeć także do najmłodszych.
Jesteś tym, co jesz
Zorganizowała cykl spotkań z dziećmi ze szkół podstawowych z terenu powiatu rypińskiego pod hasłem „Jesteś tym, co jesz! A czy wiesz, co jesz?”. Na spotkaniach poruszane były tematy związane m.in. z niebezpieczeństwem spożywania wód smakowych, napojów typu cola oraz frytek i chipsów.
– Celem spotkań było promowanie zdrowego stylu życia, w tym właściwych nawyków żywieniowych oraz ograniczenie do minimum złych nawyków żywieniowych – tłumaczy Sylwia Fiałkowska. – Dzieci i młodzież bardzo chętnie uczestniczyły w zajęciach, zadawały pytania i pokazywały swoje „szkolne przekąski”. Sposób odżywiania, w tym spożywane pokarmy, w istotny sposób wpływają na rozwój dzieci, ich samopoczucie, a także osiągane oceny i wyniki szkolne. Potrzeba wiedzy żywieniowej jest ogromna.
Spotkania odbyły się m.in. w Szkole Podstawowej w Zakroczu, SP im. Kornela Makuszyńskiego w Starorypinie oraz w SP im. Tadeusza Kościuszki w Ostrowitem. O zdrowym odżywianiu uczyły się także dzieci z rypińskich szkół podstawowych.
Alarmujący raport NIK
W roku szkolnym 2015/2016 Najwyższa Izba Kontroli przeprowadziła badanie w placówkach oświaty. Odsetek uczniów z nieprawidłową masą ciała, z nadwagą i otyłością oraz z niedowagą, wyniósł aż 22 proc. Dotyczył zatem co piątego dziecka. W ciągu czterech lat (od 2012 do 2016 roku) wzrósł o ponad pięć punktów procentowych.
– Chociaż w szkołach prowadzone były ogólnopolskie programy promujące zdrowe żywienie i działania edukacyjne kształtujące prawidłowe nawyki żywieniowe wśród uczniów, nie zatrzymały one tej niebezpiecznej tendencji – podaje NIK.
Flash INFO, odcinek 10- najważniejsze informacje z Kujaw i Pomorza.
