Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowe śniadanie wielkanocne

Anna Kaczanowska specjalista dietetyk
www.sxc.hu
Idą święta. Jak pogodzić kulinarną tradycję ze zdrowym rozsądkiem?

Tradycja dyktuje obowiązkowy zestaw na uroczyste, wielkanocne śniadanie.

Jako pierwszy w wielu domach pojawia się żur z jajem, później czas na białą kiełbasę z chrzanem lub z ćwikłą, jajka,/b> pod wszelką postacią, pasztety, pieczone mięsa, soczyste wędliny, zawiesiste sosy.
Po obfitym śniadaniu czas na słodki deser - w ruch idą blachy z
sernikami, babami, mazurkami. A my pragniemy wszystkiego skosztować, więc zajadamy, zapominając o umiarze…
Niestety, organizm potrafi bardzo szybko ukarać nas za zbytnie łakomstwo. Ból brzucha, zaparcia, niestrawność - to dla niektórych nieodłączna część świąt.
[
Wielkanocne zwyczaje Kujaw i Pomorza. Pogrzeb żuru i śledzia](http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110422/REGION/405310315)

Trzeba odejść od stołu

Co zrobić, by tego uniknąć? Pierwsza zasada to jeść wtedy, kiedy jesteśmy naprawdę głodni. Starajmy się zachować przerwy między posiłkami (około 3-4 godziny), przeznaczmy ten czas na spacer, czy przejażdżkę rowerem. Na pewno poczujemy się lepiej i ze smakiem zjemy świąteczną kolację czy obiad.

Idealnie jest, gdy w święta posiłki jemy o zbliżonych godzinach, jak w dniu powszednim. W tedy na pewno nie zakłócimy rytmu naszego organizmu i zmniejszymy ryzyko zaparcia. Pamiętajmy o nawodnieniu - wypijmy minimum 1,5 litra płynów dziennie, najlepiej wody mineralnej. Uwaga! Alkohol i napoje z kofeiną działają odwadniająco.

Zamiast kolejnej filiżanki kawy warto wypić herbatkę miętową, która ułatwi trawienie, a setny kawałeczek ciasta zamieńmy na garść suszonych owoców lub porcję sałatki owocowej. Gdy połasimy się na słodkości, lepiej zjeść jeden kawałek np.: sernika normalnej wielkości niż oszukiwać się malutkimi i cieniutkimi jak papier, ponieważ wtedy czujemy się usprawiedliwieni i w rzeczywistości możemy zjeść znacznie więcej niż nam się wydaje.

Czytaj też:

Magda Gessler mieszała w inowrocławskich garach

Jogurt zamiast majonezu

Nakładając sałatkę lub pieczeń na talerz także lepiej od razu nałożyć większą porcję niż dokładać po łyżeczce, lecz w nieskończoność - rezultat może być taki, że zjemy znów więcej niż planowaliśmy, bo nasza czujność zawiodła.

Co z jajkami? Jajko samo w sobie jest dość mało kaloryczne (około 60 kcal), lecz dodatek majonezu znacznie podniesie kaloryczność posiłku. Wystarczy wymienić majonez na lekki sos jogurtowy z dodatkiem świeżej rzeżuchy, rzodkiewki czy szczypiorku. Można wzbogacić smak dodając łyżeczkę chrzanu.

Alternatywą dla tradycyjnego pasztetu jest pasztet przygotowany z ulubionych warzyw, soi lub soczewicy. Tłuste sosy do pieczeni można wymienić na pyszny i niezwykle lekki sos miętowy - wystarczy drobno posiekać świeże listki mięty, dodać odrobinę wody, cukru i octu winnego.


Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska