Od 18 lutego 2020 rok obowiązują przepisy, które miały ułatwić prowadzenie rolnikom małych rzeźni. Chodziło przede wszystkim o przepisy weterynaryjne dla podmiotów zamierzających prowadzić ubój zwierząt w tzw. rzeźniach rolniczych.
Jednym z wymogów w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw była 3-miesięcznej praktyki na stanowisku ubojowym.
Zmiany w przepisach mają pomóc przetrwać rolnikom
W uzasadnieniu projektu rozporządzenia czytamy, że zaproponowane przepisy ułatwią funkcjonowanie i przetrwanie przedsiębiorców rolnych i rolników w aktualnej sytuacji kryzysowej związanej z pandemią koronawirusa SARS-COV-2.
Obecnie obowiązujące przepisy rozporządzenia w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt, w przypadku osób dokonujących uboju zwierząt kopytnych w gospodarstwie na własny użytek wymagają, aby osoba, która dokonuje tej czynności była osobą pełnoletnią, posiadającą odpowiedni poziom kwalifikacji, aby wykonywać te czynności, nie powodując u zwierząt jakiegokolwiek niepotrzebnego bólu, niepokoju lub cierpienia. Odpowiedni poziom kwalifikacji potwierdza zaświadczenie o odbyciu bezpłatnego szkolenia w tym zakresie zorganizowanego przez powiatowego lekarza weterynarii albo – na jego zlecenie – przez inny podmiot.
To Cię może też zainteresować
W projekcie rozporządzenia proponuje się, aby podobne wymagania dotyczyły osób wykonujących uśmiercanie i czynności związane z uśmiercaniem zwierząt w rzeźniach rolniczych, o których mowa powyżej. Takie osoby byłyby zwolnione z obowiązku odbywania 3-miesięcznej praktyki na stanowisku ubojowym. Praktyka taka w obecnych warunkach prowadzenia działalności przez podmioty prywatne zajmujące się ubojem zwierząt nie jest praktycznie możliwa do odbycia.
Resort liczy na to, że wprowadzenie powyższych zmian w rozporządzeniu pozwoli na szersze zastosowanie przepisów rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie niektórych wymagań weterynaryjnych, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw, co może pozytywnie wpłynąć na rozwój rolniczego handlu detalicznego.
To Cię może też zainteresować
Kwalifikacje osób dokonujących uboju w rzeźniach rolniczych powinny sprowadzać się do posiadania ogólnej wiedzy dotyczącej podstawowych wzorów zachowań i potrzeb poszczególnych gatunków zwierząt oraz oznak przytomności i reakcji na bodźce bólowe.
Spodziewany efekt to uruchomienie większej liczby rzeźni rolniczych zwiększy konkurencyjność rzeźni rolniczych o małej zdolności produkcyjnej w wyniku obniżenia kosztów produkcji w takich zakładach, a także wzmocni pozycję rolników producentów żywca, którzy będą mogli uniezależnić się od dyktatu cenowego narzucanego przez duże zakłady ubojowe.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.
Źródło: RCL
