Konsumenci wierzą reklamom, dlatego chętnie kupują produkty. o których głośno w mediach, na przykład jogurty wytwarzane przez mleczarskich gigantów. _- Nie chcę twierdzić, że "zwykłe" jogurty są gorsze od naszych, ale z_a jakość włocławskich po prostu ręczę - zapewnia Bolesław Gumowski, prezes Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej "KeSeM" we Włocławku.
140-osobowa załoga zakładu dzielnie walczy o przetrwanie w czasach, które specjaliści okre- ślają jako szczególnie trudne dla rodzimego mleczarstwa. - Chodzi nie tylko o nas, ale również o ponad pięćsetosobową grupę producentów mleka z powiatów włocławskiego, lipnowskiego i radzie-jowskiego dostarczających nam do produkcji surowiec najlepszej jakości. Nadal zresztą to oni, rolnicy, są faktycznymi właścicielami naszej spółdzielni i nasze powodzenie jest ich sukcesem - pod-kreśla Bolesław Gumowski.
Konkurencja na rynku mleczarskim jest ogromna, niewielkiej spółdzielni trudno jest mierzyć się z gigantami. "KeSeM" stawia jednak na jakość. Znak "Poznaj Dobrą Żywność", przyznany na zakończonych niedawno w Poznaniu targach "Polagra Food", jest już umieszczany na kesemowskim kefirze i serku waniliowym.
Wcześniej spółdzielnia otrzymała prawo do stosowania logo "Poznaj Dobrą Żywność" na opakowaniach śmietany i twarogu. - Konsumenci chętniej wybierają towar z takim znakiem - przekonuje prezes Gumowski. "KeSeM" bierze też udział w konkursie "Nasze Dobre Kujawsko-Pomorskie - Znak Jakości "Gazety Pomorskiej 2008".
Według starych receptur ale na najnowocześniejszych liniach technologicznych i urządzeniach prokukowane są włocławskie twarogi, kefiry, masło i inne wyroby. Dwunastoprocentowa śmietana i jogurty bez konserwantów to rynkowe przeboje. Niesłabnącym powodzeniem cieszą się włocławskie twarogi, kupowane m.in. przez znanych cukierników i na pewno nie będące wyrobami twarogopodobnymi.
Nie tylko nowe, wygodniejsze opakowanie sprawia, że do łask wraca maślanka, co było widoczne zwłaszcza latem.
"