https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Znak chudych czasów

BARBARA SZMEJTER
Na opakowaniach śmietany produkowanej  przez "KeSeM" pojawił się znak "Poznaj  Dobrą Żywność
Na opakowaniach śmietany produkowanej przez "KeSeM" pojawił się znak "Poznaj Dobrą Żywność Fot. WOJCIECH ALABRUDZIŃSKI
W latach świetności w Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej pracowało ponad 300 osób. Dziś zakład zatrudnia 140.

Konsumenci wierzą reklamom, dlatego chętnie kupują produkty. o których głośno w mediach, na przykład jogurty wytwarzane przez mleczarskich gigantów. _- Nie chcę twierdzić, że "zwykłe" jogurty są gorsze od naszych, ale z_a jakość włocławskich po prostu ręczę - zapewnia Bolesław Gumowski, prezes Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej "KeSeM" we Włocławku.

140-osobowa załoga zakładu dzielnie walczy o przetrwanie w czasach, które specjaliści okre- ślają jako szczególnie trudne dla rodzimego mleczarstwa. - Chodzi nie tylko o nas, ale również o ponad pięćsetosobową grupę producentów mleka z powiatów włocławskiego, lipnowskiego i radzie-jowskiego dostarczających nam do produkcji surowiec najlepszej jakości. Nadal zresztą to oni, rolnicy, są faktycznymi właścicielami naszej spółdzielni i nasze powodzenie jest ich sukcesem - pod-kreśla Bolesław Gumowski.

Konkurencja na rynku mleczarskim jest ogromna, niewielkiej spółdzielni trudno jest mierzyć się z gigantami. "KeSeM" stawia jednak na jakość. Znak "Poznaj Dobrą Żywność", przyznany na zakończonych niedawno w Poznaniu targach "Polagra Food", jest już umieszczany na kesemowskim kefirze i serku waniliowym.

Wcześniej spółdzielnia otrzymała prawo do stosowania logo "Poznaj Dobrą Żywność" na opakowaniach śmietany i twarogu. - Konsumenci chętniej wybierają towar z takim znakiem - przekonuje prezes Gumowski. "KeSeM" bierze też udział w konkursie "Nasze Dobre Kujawsko-Pomorskie - Znak Jakości "Gazety Pomorskiej 2008".

Według starych receptur ale na najnowocześniejszych liniach technologicznych i urządzeniach prokukowane są włocławskie twarogi, kefiry, masło i inne wyroby. Dwunastoprocentowa śmietana i jogurty bez konserwantów to rynkowe przeboje. Niesłabnącym powodzeniem cieszą się włocławskie twarogi, kupowane m.in. przez znanych cukierników i na pewno nie będące wyrobami twarogopodobnymi.

Nie tylko nowe, wygodniejsze opakowanie sprawia, że do łask wraca maślanka, co było widoczne zwłaszcza latem.


"

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska