Międzynarodowa Sieć Porównywania Gospodarstw - Mleczarska Sieć Badawcza (IFCN Dairy Network) w opublikowanym niedawno raporcie prognozuje, że światowa produkcja mleka o standardowych parametrach w 2025 r. wyniesie 1038 mln t i w relacji do 2015 r. zwiększy się o 25%. Oznacza to, że średnioroczne tempo przyrostu produkcji wyniesie 2,3% i będzie tylko o 0,1 p.p. mniejsze niż w latach 2006-2015.
Analitycy IFCN przewidują, że produkcja mleka zwiększy się przede wszystkim w krajach Azji Południowej, gdzie w 2025 r. wyprodukowanych zostanie 327 mln t mleka, tj. o 45% więcej niż w 2015 r. Zatem region ten będzie odpowiadał za połowę przyrostu światowej produkcji mleka.
Podaż mleka w Europie w latach 2016-2025 zwiększy się o 30 mln t, a dynamika wzrostu w Europie Wschodniej będzie większa niż w Zachodniej - wyniesie odpowiednio 16% i 9%.
Wzrost światowej produkcji mleka będzie wynikał zarówno ze zwiększenia liczebności zwierząt mlecznych jak i wzrostu ich wydajności. W latach 2016-2025 liczba zwierząt użytkowanych mlecznie zwiększy się o 9% do 405 mln sztuk co oznacza, że dynamika przyrostu będzie mniejsza niż w poprzednich dziesięciu latach, kiedy to liczba zwierząt zwiększyła się o 13%. Co istotne, w przypadku UE-28, analitycy IFCN prognozują, że liczba zwierząt zmniejszy się o 3%. Przeciętna, światowa wydajność zwierząt mlecznych zwiększy natomiast z 2,1 t w przeliczeniu na jedno zwierzę rocznie w 2015 r. do 2,5 t (o 14%) w 2025 r.
Znacząco, bo o 15%, do 103 mln zmniejszy się liczba gospodarstw zajmujących się produkcją mleka. Co ciekawe, o 17% zmniejszy się liczba gospodarstw w Azji Południowej. Wzrost produkcji mleka w tym regionie będzie wynikał ze zwiększenia średniej liczby zwierząt w stadzie oraz wzrostu wydajności (o 31%).
Przeciętnie na świecie do 2025 r., ilość wytwarzanego przez jedno gospodarstwo mleka zwiększy się o 47%, podczas gdy w latach 2006-2015 przyrost ten wyniósł 16%.
Wzrost światowej podaży mleka będzie konsekwencją rosnącego popytu na przetwory mleczarskie związanego zarówno ze zwiększeniem się liczby ludności na świecie (o 12% w latach 2016-2025) jak również ze wzrostem przeciętnego poziomu spożycia, które w 2025 r. w przeliczeniu na jedną osobę wyniesie 127 kg rocznie, wobec 114 kg w 2015 r. Najbardziej poziom jego konsumpcji, zwiększy się w Azji Południowej - o 30% do 174 kg na osobę.
W perspektywie najbliższych dziesięciu lat analitycy IFCN przewidują zwiększenie o 51% do 79 mln t wymiany handlowej netto (uwzględniającej wyłącznie salda między eksportem a importem) produktami mleczarskimi, podczas gdy w latach 2006-2015 zwiększyła się ona o 29%. W 2025 r.
Indie i Iran będą importerami netto produktów mleczarskich podczas gdy Rumunia będzie ich eksporterem netto. Co więcej wg analityków IFCN Afryka, Chiny i Pakistan zwiększą różnicę między importem a eksportem swoich produktów, a UE-28, Nowa Zelandia, Białoruś i Argentyna staną się jeszcze większymi eksporterami netto.
- Wynika z tego, że rola handlu na rynku mleka będzie wzrastać, a produkcja będzie koncertować się w najbardziej konkurencyjnych obszarach - podkreśla Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas. - Dla rynku unijnego przedstawione w raporcie tendencje należy uznać za korzystne.
Źródło: analizy BGŻ BNP Paribas