Jej smak docenia nawet proboszcz z Lutowa.
Wymaga trochę pracy i umiejętności wyrabiania drożdżowego ciasta, ale smak wynagradza nakład pracy. A, że od razu powstaje sześć strucli jest też okazja do obdarowania własnym, bardzo efektownym wypiekiem rodziny i przyjaciół.
Jak ją zrobić? 6 jajek ubić ze szklanką cukru i cukrem waniliowym. Dodać kostkę roztopionego przestudzonego masła i prawie kilogram mąki. 3/4 kostki drożdży rozpuścić w mleku. Gdy wyrośnie, wyrobić ciasto ręką. Dość długo, aby było dobrze napowietrzone.
Na stolnicy podzielić ciasto na sześć części, rozwałkować i posmarować każdą z części drugą roztopioną kostką masła. Posypać cukrem i namoczonymi rodzynkami - najmniej stugramową paczką.
Sześć strucli zwinąć aby zawartość nie wysypywała się, lekko naciąć, posmarować wierzch masłem i posypać cukrem i wyłożyć na blachę. Wszystkie mieszczą się na dużej blasze. Piec około 20 minut w zależności o rodzaju piekarnika.
Smacznego, żydowska strucla z rodzynkami smakuje gorąca i przestudzona i długo jest świeża.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Piotr Gąsowski pokazuje w Polsacie drugą twarz?! Stroi fochy na młodszego kolegę
- Tak wygląda grób Krzysztofa Krawczyka tydzień przed rocznicą. Szczegół łamie serce
- Gessler bito po rękach, gdy zrobiła to przy stole! Makłowicz też wspomina katorgę
- Tak żyje po zwolnieniu z TVP. Dawno niewidziana Nowakowska przyłapana na mieście!