https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Żydowska strucla z rodzynkami

MARIETTA CHOJNACKA [email protected]
Jej smak docenia nawet proboszcz z Lutowa.
Jej smak docenia nawet proboszcz z Lutowa.
Mistrzynią w pieczeniu tej pychoty z rodzynkami jest Weronika Kwasigroch z Lutowa koło Sępólna Krajeńskiego.

Jej smak docenia nawet proboszcz z Lutowa.
Wymaga trochę pracy i umiejętności wyrabiania drożdżowego ciasta, ale smak wynagradza nakład pracy. A, że od razu powstaje sześć strucli jest też okazja do obdarowania własnym, bardzo efektownym wypiekiem rodziny i przyjaciół.
Jak ją zrobić? 6 jajek ubić ze szklanką cukru i cukrem waniliowym. Dodać kostkę roztopionego przestudzonego masła i prawie kilogram mąki. 3/4 kostki drożdży rozpuścić w mleku. Gdy wyrośnie, wyrobić ciasto ręką. Dość długo, aby było dobrze napowietrzone.

Na stolnicy podzielić ciasto na sześć części, rozwałkować i posmarować każdą z części drugą roztopioną kostką masła. Posypać cukrem i namoczonymi rodzynkami - najmniej stugramową paczką.
Sześć strucli zwinąć aby zawartość nie wysypywała się, lekko naciąć, posmarować wierzch masłem i posypać cukrem i wyłożyć na blachę. Wszystkie mieszczą się na dużej blasze. Piec około 20 minut w zależności o rodzaju piekarnika.
Smacznego, żydowska strucla z rodzynkami smakuje gorąca i przestudzona i długo jest świeża.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska