https://pomorska.pl
reklama

Tak można udekorować wielkanocne baby i mazurki. Królują orzechy, kajmak i lukier

Agnieszka Romanowicz
Cukier puder i kilka orzechów włoskich wystarczą.
Cukier puder i kilka orzechów włoskich wystarczą. Pixabay
Jemy też oczami, dlatego warto przemyśleć sposób podania potraw. Szczególnie ważne jest to w święta, kiedy staramy się, żeby wszystko wyglądało bardziej wyjątkowo niż na co dzień. Mamy dla Państwa kilka inspiracji, jak przyozdobić wielkanocne ciasta.

Wielkanocne obyczaje dotyczą także słodkości. W pierwszej trójce są baba wielkanocna, mazurek i pascha.

Kujawsko-pomorskie szczyci się kujawiokiem, czyli wielkanocną babą drożdżową, wpisaną na listę produktów tradycyjnych w 2012 roku. To ciasto o charakterystycznym dla babek kształcie, posypane cukrem pudrem lub polane białym lukrem z całymi rodzynkami.

Opowiada o nim Dorota Kalinowska w książce „Tradycyjne pożywienie ludowe na Kujawach”:
„Ozdobą stołu była wspaniałych rozmiarów, pachnąca drożdżowa baba, zwana kujawiokiem. Na wielkanocną babę gospodynie nie szczędziły jaj, przez co była bardzo smaczna i apetycznie żółta (aby wzmocnić jeszcze kolor żółty dodawało się szafranu). (…) Do śniadania podawana była też baba drożdżowa, którą niektórzy jadali posmarowaną masłem, obłożoną szynką lub kiełbasą i posmarowaną ćwikłą, względnie chrzanem”.

Na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi czytamy, że składniki do przygotowania kujawioka pochodziły głównie z własnego gospodarstwa tj. mąka, masło, mleko, jaja. Inne komponenty tj. rodzynki, drożdże czy aromat waniliowy mieszkańcy Kujaw kupowali. Wszystkie składniki gospodynie umiejętnie łączyły, a następnie dobrze wyrabiały ciasto. Napełniały nim do połowy formę o specyficznym stożkowatym, karbowanym kształcie. Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość, umieszczało się je w piekarniku i piekło około 45 minut, aż baba nabrała złocistego koloru. Po upieczeniu odwracano formę do góry dnem i wykładano ciasto na talerz. Na końcu według uznania gospodyni należało posypać babę cukrem pudrem bądź lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody.

Dziś można też kupić liczne ozdobne posypki. Ciasta dekoruje się kwiatami i liśćmi bukszpanu. Jak można ozdobić wielkanocne wypieki? Zobaczcie w naszej galerii.

Rolnictwo

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Ardanowski: - Moje poparcie mogło przechylić szalę w II turze wyborów

Ardanowski: - Moje poparcie mogło przechylić szalę w II turze wyborów

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska