Masę makową można dziś kupić gotową, w puszce. Jeśli jednak chcesz od A do Z przygotować makowiec samodzielnie, zostań z nami do końca przepisu i sprawdź listę składników potrzebnych do zrobienia nadzienia do strucli. To, jakich bakalii użyjesz, zależy od Ciebie. Świąteczne ciasto na koniec, po wystygnięciu, można oczywiście polukrować.
Przepis na zawijany makowiec
Składniki ciasta drożdżowego:
- 300 g mąki
- 150 g masła
- jajko
- 2 żółtka
- pół szklanki przegotowanego mleka
- 150 g cukru pudru
- 40 g drożdży
- szczypta soli
Znamy składniki, zatem przystępujemy do pracy nad ciastem drożdżowym, które stanowi ważną część zawijanego makowca.
- Zaczynamy od ucierania masła z cukrem do białości. Stopniowo dodajemy jajka, rozpuszczone w letnim mleku drożdże i sól. To należy dokładnie wymieszać.
- Następnie stopniowo dosypujemy mąkę i dokładnie wyrabiamy ciasto, aż zacznie lśnić i odstawać od ręki.
- Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 2 godziny.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i równomiernie pokrywamy grubą warstwą makowego farszu. Zwijamy dość ciasno, dokładnie sklejamy i układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce.
- Zanim włożymy do piekarnika, zostawiamy na minimum pół godziny w ciepłym miejscu, do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy około 60 minut.
Zobacz wideo: Lista tradycyjnych potraw wigilijnych
Nadzienie makowe, czyli masa makowa do ciasta - składniki:
- 300 g maku
- 1l przegotowanego mleka
- 100 g masła
- pół szklanki miodu
- po 100 g migdałów i wyłuskanych orzechów włoskich
- 80 g w łuskanych orzechów laskowych
- dwie łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
- 2-3 figi
- 4 łyżki rodzynków
- szklanka cukru
- 3 jajka
- kieliszek rumu
- laska wanilii
To też może Cię zainteresować
- Umyty mak zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy około 40 minut na małym ogniu. Mak powinien tylko mrugać
- Ugotowany mak odsączamy na sicie, a w kolejnym kroku mieliw maszynce na drobnych oczkach - dwa razy.
- W dużym rondlu topimy masło z miodem, dodajemy drobno posiekaną wanilię, orzechy, migdały, figi, skórkę pomarańczową i sparzone wrzątkiem rodzynki. Dokładnie mieszamy, dodajemy mak i stale mieszając smażymy przez 10-15 minut.
- Masa powinna teraz przestygnąć. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem na białą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ostudzony mak z bakaliami mieszamy z żółtkami, dodajemy pianę z i koniak. Delikatnie mieszamy i nakładamy masę makową na ciasto.
W innych wersjach przepisów mak nie jest gotowany w mleku, a zalewany wrzątkiem, w którym pozostaje ok. pół godziny, nastepnie - po odleniu - mielony.

Wideo