Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

101 potraw z naszej gęsiny. Warto sięgnąć po tę książkę

Stanisław Kaszyński
Okładka książki wydanej przez zakład w Kołudzie Wielkiej
Okładka książki wydanej przez zakład w Kołudzie Wielkiej
Gęsina triumfalnie wraca na polskie stoły. To mięso nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. W nowej, ciekawej publikacji znajdziemy mnóstwo sekretów smacznego jej przyrządzania.

Nasza gęsina wzbudza uznanie nie tylko krajowych konsumentów. W dalekiej przeszłości tłusta, dorodna gęsina na stole świadczyła o zamożności gospodarza. Dziś możemy delektować się jej smakiem niemal bez ograniczeń. A można ją przygotowywać na dziesiątki sposobów.

Potwierdza to niedawno wydana przez Zakład Doświadczalny w Kołudzie Wielkiej (gm. Janikowo) publikacja pod tytułem „Gęś biała kołudzka. Polska gęsina”. Jej bardzo kompetentni autorzy: Marek Pieszka, Halina Bielińska, Eugeniusz Kłopotek i Tadeusz Barowicz w skrócie przypomnieli technologię chowu gęsi mięsnej, jej wartości odżywcze i walory prozdrowotne, a także termiczną obróbkę gęsiny.

W bardzo starannym opracowaniu dominują jednak szczegółowe przepisy na 101 potraw z gęsiny. Apetyt na gęsinę zmusza do zwrócenia szczególnej uwagi na krupnik na gęsinie, pierogi z gęsiną, gęś duszoną z kapustą, znaną mi z niedawnej gościny w Kołudzie Wielkiej gęś pieczoną wg Urszuli Zaremby, gęś po staropolsku, pastę i pasztet z gęsich wątróbek, no i gęsi smalec.

Dzięki tej książce smakosze i kulinarni specjaliści zyskają nowe źródła satysfakcji. Znanym i cenionym nie tylko w kraju zakładem w Kołudzie Wielkiej, specjalizującym się w chowie gęsi Białej Kołudzkiej, od lutego 2006 r. kieruje dr Eugeniusz Kłopotek, poseł na Sejm RP.

W 2012 r. gęsi tej nadano status rasy. Dziś w Polsce pogłowie gęsi zbliża się do 8 mln sztuk i pozwala produkować rocznie około 30 tys. ton tego mięsa. Polska gęsina, traktowana przez europejskich smakoszy jako ra rytas, w blisko 85 proc. trafia na eksport, głównie do Niemiec, ale także do Francji i Anglii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska