Magda Gessler otrzymała w Łojewie statuetkę za twórczą promocję gęsiny zapewniającą jej powrót do jadłospisu narodowego z dedykacją "Królowa polskiej gastronomii" i poduszkę z gęsim puchem.
- Jestem dumna z tego, że my, Polacy, jesteśmy mądrymi ludźmi, ponieważ gęś jest najzdrowszym ptakiem. Jesteśmy w posiadaniu znajomości jej hodowli. Wiemy, jak gotować, żeby była najpyszniejsza i jak ją jeść, żeby być najzdrowszym. Nauczyłam się robić gęsi, rozpoznawać i popularyzować w całej Polsce. W tej chwili nie ma restauracji w Polsce, która by nie serwowała na 11 listopada gęsi. Bez niej nie ma polskiego święta! Święto św. Marcina jest świętem polskiej gęsi - mówiła w Łojewie Magda Gessler.
Restauratorka podała szybki przepis na gęsinę pochodzący ze Śląska.
Składniki solanki (jak na ogórki kiszone), do której na 2 dni wkładamy gęś i trzymamy w chłodnym miejscu:
na litr wody 1 łyżka soli kamiennej,
koper suszony,
4 cebule,
4 ząbki czosnku.
- Gęś wkładamy do pieca, na kratkę. Będzie chrupiąca i miękka - dodała Magda Gessler.
Gęsina jest najlepsza na świętego Marcina, szczególnie na Kujawach, bo tutaj mamy znaną i cenioną gęś białą kołudzką owsianą. W Łojewie była okazja, aby podpatrzyć, jak dania z drobiu hodowlanego przygotowują gospodynie. Mieszkańcy gminy w poniedziałek będą wspólnie świętowali w rodzinnym gronie. Tego dnia na wielu stołach pojawi się gęsina. To piękny zwyczaj obchodzenia Święta Niepodległości w towarzystwie najbliższych.
Gęś biała kołudzka jest wpisana na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Latami ulepszano jej genotyp i rasę w Zakładzie Doświadczalnym w Kołudzie Wielkiej w powiecie inowrocławskim. Rasa słynie z najlepszego smaku i właściwości odżywczych.