Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

400 zł za kilogram suszonych grzybów? To nie żart. Tyle średnio kosztuje słoik kurek na bazarkach. Ile trzeba zapłacić za suszone grzyby?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Ceny grzybów suszonych są kilkukrotnie większe od tych za grzyby świeże.
Ceny grzybów suszonych są kilkukrotnie większe od tych za grzyby świeże. GettyImages/Svetlanais
W sezonie za kilogram świeżych grzybów na bazarze trzeba zapłacić 50-60 zł, nieco taniej sprzedają prywatni handlarze w sieci – tu ceny wahają się od 25 do 40 złotych. W czasach inflacji takie stawki nikogo nie dziwią. Szok za to wywołują… grzyby suszone. Ich ceny są kilkukrotnie wyższe w porównaniu z codziennymi zbiorami. Kilkaset złotych za kilogramowy słoik? Ludzie to kupują. Zobacz, ile kosztują suszone borowiki, podgrzybki lub kurki.

Na grzybach świeżych i suszonych da się zarobić

Sezon na grzyby trwa, grzybiarze wychodzą z lasów z pełnymi koszami. O ile część zbiorów można zostawić dla siebie, reszta okazuje się dobrym pomysłem na biznes. Przy dzisiejszych stawkach za grzyby można zarobić. Nie dość, że więcej niż rok, dwa lata temu płaci się za świeże okazy, to w górę poszły też ceny tych suszonych.

Suszenie grzybów. Które gatunki można suszyć i jak się za to zabrać?

Jeszcze przez kilka dni w lasach będzie można spotkać prawdziwki, maślaki i koźlarze. Nieco dłużej, bo do końca listopada, przewiduje się występowanie podgrzybków, kani, opieniek, gąsek i kurek. Choć większość gatunków można suszyć, poleca się te o suchej strukturze kapelusza, np. podgrzybki i prawdziwki. Wysoka temperatura powoduje odparowanie wody, bez utraty aromatu i smaku. Okazy o śliskiej powierzchni, np. maślaki, trzeba wcześniej obrać ze skórki. W przypadku kurek lub rydzów zdania są podzielone. Jedni suszą i chwalą, drudzy twierdzą, że lepiej je od razu wykorzystywać lub mrozić.

Suszenie grzybów to dość pracochłonny proces. Można go przeprowadzić w piekarniku, w specjalnej suszarce, na kaloryferze, a w ciepłe dni na słońcu. Każda z metod daje efekt w postaci twardych i suchych grzybów. Trzeba jednak na bieżąco pilnować grzybów, aby się nie przesuszyły i nie kruszyły. Gotowe kawałki dobrze jest umieścić w szklanym słoiku i przechowywać w zacienionym miejscu.

Najczęściej z rodziną muchomorów kojarzy się ten czerwony, inne jednak też są groźne. Muchomor zielonawy sromotnikowy stwarza szczególne zagrożenie. Jego cechy charakterystyczne to oliwkowa barwa kapelusza, blaszki pod spodem i smukły trzon. Warto uważnie oglądać niektóre okazy, zwłaszcza jadalne, bo przypominają go z wyglądu. Wśród nich są gąska zielona i gołąbek zielonawy.

Atlas grzybów 2023. Na niektóre z nich trzeba uważać! Grzybo...

Ceny suszonych grzybów. Za kilogramowy słoik trzeba zapłacić kilkaset złotych

Wiadomo, własnoręcznie zebrane grzyby smakują lepiej. Niestety nie każdy ma wystarczającą wiedzę i siły, które pozwolą wyjść z lasu z naręczem różnych gatunków. Wielu z nas narzeka też, że nie ma warunków do suszenia. Wtedy rozwiązaniem może być kupno słoika. Czy jednak Polaków na to stać? Ceny suszonych grzybów wydają się być kosmiczne, nawet jak na czasy wysokiej inflacji.

- Na cenę składa się nie tylko gatunek grzyba, ale też praca włożona w jego ususzenie. To nie jest łatwa i szybka czynność, wymaga obróbki, oczyszczenia i czasu – mówi nam Anna z Warszawy, która od lat sprzedaje grzyby.

Suszone grzyby można kupić najczęściej w słojach, gdzie waga towaru to 1 kg, zdarza się też, że są sprzedawane na gramy, co pozwala zaopatrzyć się w mniejsze ilości. Najtańsze są podgrzybki, tu kilogram można upolować za 250 zł (25 zł/100 g), najwięcej liczy się za kurki, tu cena sięga nawet 500 zł (50 zł/100 g). Takie stawki mocno windują bazarki i markety, często u prywatnego grzybiarza jest taniej. Warto jednak pamiętać, że niezależnie od tego, gdzie kupujemy borowiki lub maślaki, sprzedawca musi posiadać atest.

- Atesty na grzyby świeże są wydawane przez klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcę, natomiast atesty na grzyby suszone są wydawane przez grzyboznawcę – przypomina Główny Inspektorat Sanitarny.

Oto internetowe oferty suszonych grzybów z całej Polski:

  • Dolnośląskie. Borowiki szlachetne suszone z tegorocznego zbioru 28 zł, podgrzybek suszony 23 zł. Cena podana za 100 g,
  • Warmińsko-Mazurskie. Sprzedam suszone prawdziwki w specjalnej suszarce, czyściutkie, pachnące, tegoroczne, 300 zł/kg,
  • Lubuskie. Suszone grzyby, zbiór 2022, podgrzybki - cena za 100 g - 15 zł, prawdziwki 100 g - 18 zł.
  • Kujawsko-Pomorskie. Suszone podgrzybki, możliwa wysyłka, cena za 1 kg - 170 zł,
  • Lubuskie. Sprzedam suszone grzyby bez lokatorów, podgrzybek tegoroczny, tylko 150 zł/kg,
  • Podkarpackie. Witam, mam do sprzedania suszone borowiki, nie są robaczywe, 160 zł/kg,
  • Małopolskie. Borowiki szlachetne suszone, krajanka, 300 zł/kg,
  • Małopolskie. Sprzedam suszone prawdziwki (borowik szlachetny) zbierane przez grzybiarza z 30-letnim doświadczeniem, 220 zł/kg,
  • Śląskie. Do sprzedania mam tegoroczne kurki suszone. Kurki pochodzą z Beskidów, suszone były na kominku tradycyjnie, tylko 250 zł/kg,
  • Mazowieckie. Sprzedam grzyby suszone. Prawdziwek 1 kg – 350 zł. Podgrzybek 1 kg -250 zł,
  • Łódzkie. Sprzedam mieszane suszone grzyby 400 zł za 1 kg,
  • Podkarpackie. Sprzedam suszone maślaki, 250 zł/kg,
  • Mazowieckie. Mam w ofercie suszone tegoroczne kurki, 35 zł za 100 g, 350 zł za 1 kg,
  • Śląskie. Pięknie wysuszone rydze, możliwość wysyłki, 340 zł/kg.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska