https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Afera mięsna. Inspektorzy tropią, czy kiełbasa w "Violi" była z odzysku

Agnieszka Romanowicz [email protected] tel. 52 33 15 376
Sprzedawczynie z przyzakładowego sklepu "Violi” w Lnianie mówią, że nie brakuje im klientów, bo wędliny są smaczne
Sprzedawczynie z przyzakładowego sklepu "Violi” w Lnianie mówią, że nie brakuje im klientów, bo wędliny są smaczne Andrzej Bartniak
Produkcja w Zakładach Mięsnych "Viola" w Lnianie wstrzymana. Prokuratura zarzuca im sprzedaż starych wędlin. Miały one trafiać do wielu sklepów i 25 jednostek wojskowych. - Jesteśmy niewinni - mówi prezes "Violi" i zapewnia, że to udowodni.

Wczoraj Główny Inspektorat Weterynarii wstrzymał produkcję w Zakładach Mięsnych "Viola" w Lnianie. - Znaleźliśmy w ich chłodniach ukryte przetwory, część z nich z przekroczoną datą przydatności do spożycia. W związku z tym wstrzymaliśmy obrót niektórymi produktami - informuje Krzysztof Jażdżewski, zastępca Głównego Inspektora Weterynarii.

Przeczytaj także: Afera mięsna. Wstrzymana produkcja w zakładach Viola Lniano

Pracownicy zakładu zaznaczali, że niektóre cuchnęły i wyślizgiwały się z rąk

Myli, suszyli, przerabiali

Skandal ujawnili dziennikarze "Uwagi" TVN. Na ukrytych kamerach zarejestrowali segregację zwrotów ze sklepów, które zaopatrywała "Viola". Do utylizacji trafiały tylko wędliny... zielone.

Pozostałe, mimo przekroczonej lub bardzo krótkiej daty przydatności do spożycia, były albo zamrażane, albo od razu przerabiane. Anonimowi pracownicy zakładu zaznaczali, że niektóre cuchnęły i wyślizgiwały się z rąk. Mimo to, musieli je myć, suszyć, a później mleć i przerabiać na kiełbasy.

Sprawą zajęła się prokuratura w Świeciu. - Chodzi o zagrożenie zdrowia w związku z wprowadzeniem do obrotu żywności z nieodpowiednimi normami jakości - uściśla Jolanta Cieślewicz, prokurator rejonowy w Świeciu. - Wraz z sanepidem i wojewódzkim lekarzem weterynarii, wszczęliśmy szczegółową kontrolę w zakładzie i zabezpieczyliśmy wszystkie produkty, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie ludzi.

Dotyczy to również wojska. - Po przetargu, podpisaliśmy z "Violą" umowę na dostawę wyrobów wędliniarskich i surowego mięsa do 25 jednostek wojskowych - informuje ppłk Marek Chmiel z Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych w Bydgoszczy. - W związku z doniesieniami mediów o podejrzeniach wobec "Violi", do odwołania wstrzymaliśmy odbiór nowych partii żywności z tego zakładu. Równolegle badamy produkty, które są już w naszych magazynach.

Udowodnimy, że jesteśmy niewinni

Oświadczenie zarządu Zakładów Mięsnych "Viola" z Lniana
(fot. nadesłane)

Prezes zarządu "Violi" Krzysztof Męciński zapewnia w swoim oświadczeniu, że nie ma powodów do obaw: - Zarzuty TVN są bezpodstawne. Takie zachowania w naszej spółce nie mają miejsca. Podjęliśmy działania, mające wyjaśnić tę sprawę. Opublikujemy też wyniki kontroli Głównego Inspektora Weterynarii, które naszym zdaniem nie potwierdziły zarzucanych nam praktyk. Udowodnimy to w przyszłym tygodniu.

Wierzy w to kierowniczka sklepu firmowego "Violi", z pompą otwieranego w sierpniu ubiegłego roku przy zakładzie w Lnianie. - To niemożliwe, żeby poważna firma pozwalała sobie na takie przestępstwo. Przecież produkcja jest stale kontrolowana. Czas pokaże, że to była manipulacja - uważa pani Ewa, która do pracy w Lnianie dojeżdża aż z Grudziądza.

Kobieta przyznaje, że nie mogła spać po obejrzeniu "Uwagi". - Trudno uwierzyć w te zarzuty, miejscowi nie uwierzyli. Wczoraj w naszym sklepie było więcej ludzi niż na co dzień. Chętnie kupowali polędwicę sopocką, którą mamy w promocji. Cena spadła z 23 zł do 14,99 zł i to nie dlatego, że wędlina nie jest świeża. Sama kupiłam ją do domu - podkreśla kobieta.

Klienci jeszcze nie wiedzą

W innych sklepach patronackich "Violi" w regionie też nie odnotowano spadku sprzedaży. - Klientom smakują produkty z "Violi", kupują je więc dalej - powiedziano nam w sklepie przy ul. 14 Lutego w Chojnicach.

- Możliwe, że jeszcze nie słyszeli o tej aferze - domniemywa sprzedawczyni z Aleksandrowa Kujawskiego, gdzie sklep "Violi" mieści się przy Tesco. - Spodziewam się, że sprzedaż spadnie w przyszłym tygodniu, gdy sprawą tą zajmą się inne media i dotrze ona do wielu klientów - dodaje kobieta.

Czytaj e-wydanie »Lokalny portal przedsiębiorców
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Komentarze 27

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

k
kasia
mało im, mało kasy, za wszelką i każdą cenę,
O
Optym.
Wszyscy powinni wiedzieć co tak na prawdę nas truje. Po wejściu do Unii polscy producenci, zgodnie z prawem mogą( i robią to), dodawać do produktów o wiele większe dawki róznego rodzaju środków chemicznych niż za polskiego prawa. Tym się powinien TVN zainteresować i uświadomić całe społeczeństwo. Drugą sprawą jest to, że żaden producent do partii nowego produktu nie odważy się dadać zepsutego mięsa czy spleśniałego produktu, to przecież narazłiłoby go na bardzo duże straty, nie mówiąc o zagrożeniu zatruciem. Trzeba przyjrzeć się całemu rynkowi produktów mięsnych. Wszyscy byliśmy świadkami wypowiedzi przed kamerami sprzedawców przetworów mięsnych, którzy bez najmniejszego skrępowania mówili, że oddają do hurtowni czy producenta to czego nie uda się sprzedać. Czy nie zastanawia nikogo fakt, że w sklepach firmowych nigny nie można spotkać starych produktów czy choćby przebarwinonego mięsa? Sami sobie odpowiedzcie.
Viola to kozioł ofiarny, a cała afera to nic innego jak zemsta któregoś ze zwolnionych pracowników. Przed rozpętaniem takiej afery należało się poważnie zastanowić nad skutkami, dotyczy to nie tylko kogoś kto to zapoczątkował ale i stacji tvn, która już nie poraz pierwszy uderza w polską firmę z wieloletnią tradycją. Marka VIOLA to marka znana nie tylko w Polsce ale i w wielu krajach Europy. Powinniśmy pamiętać kto jako jeden z pierwszych promował Polskę na zagranicznych targach, choćby berlińskich GRUNE WOCHE. Co teraz robimy Polsce?
Sporo we violi się zmieniło i byćmoże miały tam miejsce jakieś nieprawidłowości ale spójrzmy na to szerzej. Mam nadzieję, że całą tę aferę Panowie z zarządu Violi będą potrafili przekuć w sukces tej firmy.
H
Hans
do więzienia z właścicielami i zarządem oraz Inspektorem...do gazu z nimi niczym się od niemców nie różnią pewnie są cichą komórką Hitlera
a
asss
Po co wypisujecie takie bzdury, wiara w TVN jest większa niż wiara w Boga. Nic nie jest czarno-białe. I czy istnieje jedna prawda???
k
konsument
Dyrekcja i właściciele tego zakładu powinni być postawieni przed sądem o świadome i z premedytacją spowodowanie zagrożenia dla życia ludzi w Polsce i za granicą. Z tego co widzę to są bezkarni a przecież świadomie truli ludzi czerpiąc z tego korzyści finansowe.
a
arek
ta pani co dojeżdża z Grudziądza to wypłata całą wydaje na paliwo
M
MIELONY KOTLET Z BARANA
SKRZYDEŁKA WIEPRZOWE OD VIOLI UMIERASZ PO WOLI
m
m.
A co ze sloganem: "Wędlina z VIOLI każdego zadowoli"?

Mówimy stanowcze NIE dla tego syfu!!!

Wędlina z VIOLI - pleśni do woli?
VIOLI wędlna jelita wygina!
Mięcho z VIOLI - stado moli?
...
Chcesz pożegnać się z życiem? Nie skacz z mostu - kup VIOLE na kolację!
s
sebb
Prawda jest taka, że w naszym kraju przy obowiązujących przepisach, zbyt łagodnych, nie jedna afera jeszcze wypłynie (lub nie). O jakości żywności nie decydują kontrole i inspektorzy, ale statystyki onkologiczne i zdrowotne. Łudzi się ten, kto myśli, że takie zakłady jak VIOLA to odosobniony przypadek, po prostu nie wiemy co jemy, a zastanawiać zaczynamy się przy okazji takich afer jak obecna. Z drugiej strony nie ma się co dziwić, że przedsiębiorcy, w tym producenci żywności, kombinują, bo koszty prowadzenia działalności są ogromne, a popyt maleje, bo ludzie mają coraz mniej pieniędzy. Kto kupuje dzisiaj szynkę za 30 zł od kg ? Kogo na to stać ? To całe błędne koło i machina samozniszczenia, jedno drugiemu zaprzecza i jest jeden wielki konflikt interesów wszystkich - od robotnika po prezesa.

zawsze zwalić można na klienta, lecz klient kupując najtańszą szynkę WIERZY że jest to produkt zdrowy, może mniej jest tam mięsa, ale jest ok. nie jest winą klientów że WIERZĄ że jest coś takiego jak Sanepid który pilnuje aby nie truło się ludzi.
wina jest tylko po stronie biznesmenów i kontrolujących że działają wspólnie w tym biznesie, zamiast patrzeć sobie na ręce, przez co cierpią ludzie którzy potem chorują bo najedzą się starego mięsa i później umierają przez takich ludzi.
k
konsument
Jeśli pijany kierowca spowoduje zagrożenie dla życia ludzkiego to grozi mu pozbawienie wolności !

A co grozi właścicielom i dyrektorom tych zakładów za spowodowanie zagrożenia dla życia ludzkiego w skutkach nieodwracalnych (zarażenie się gronkowcem jest niewyleczalne)???? Będą bezkarni !!! Apeluję do wymiaru sprawiedliwości by Ci Panowie co uprawiali świadomie i z premedytacją ten proceder zostali postawieni przed sądem !!!! Jako konsument mam prawo do bezpiecznej żywności !!! żądam procesu dla tych Panów !!!
j
jacek
jestem z okolic lniana, ich produkty to masówka, mi nie smakuje i znajomym tez nie.
a to co teraz jest tam sprawdzane to nie ma znaczenia bo i tak powoli upadaja
g
gość
Własciciele (rada nadzorcza):

Arkadiusz Meyer 34%
Marcin Meyer 33%
Lilianna Meyer - Beńko 33%

NIE UWIEŻĘ W TO ŻE TA SPÓŁKA NIE WIEDZIAŁA O TYM PRECEDERZE CHYBA ŻE NA BOKU DORABIALI PREZESI I DYREKTORZY
G
Gość
Prawda jest taka, że w naszym kraju przy obowiązujących przepisach, zbyt łagodnych, nie jedna afera jeszcze wypłynie (lub nie). O jakości żywności nie decydują kontrole i inspektorzy, ale statystyki onkologiczne i zdrowotne. Łudzi się ten, kto myśli, że takie zakłady jak VIOLA to odosobniony przypadek, po prostu nie wiemy co jemy, a zastanawiać zaczynamy się przy okazji takich afer jak obecna. Z drugiej strony nie ma się co dziwić, że przedsiębiorcy, w tym producenci żywności, kombinują, bo koszty prowadzenia działalności są ogromne, a popyt maleje, bo ludzie mają coraz mniej pieniędzy. Kto kupuje dzisiaj szynkę za 30 zł od kg ? Kogo na to stać ? To całe błędne koło i machina samozniszczenia, jedno drugiemu zaprzecza i jest jeden wielki konflikt interesów wszystkich - od robotnika po prezesa.
g
grudziądzanka
W Grudziądzu na Tarpnie nie ma już violi..
k
kk
Własciciele (rada nadzorcza):

Arkadiusz Meyer 34%
Marcin Meyer 33%
Lilianna Meyer - Beńko 33%
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska