Afera mięsna w regionie. Wycofywane mięso trafiało znów do sklepów

RedakcjaZaktualizowano 
Viola Lniano
Viola Lniano Andrzej Bartniak
Jak ujawnili dziennikarze "Uwaga!" TVN zakład mięsny Viola Lniano dodawał do swoich produktów wędliny i mięso wycofywane ze sklepów. - Proceder miał trwać od wielu lat.

Na nagraniu "Uwaga!" TVN widać, jak zwracane ze sklepów mięso jest segregowane tak, by jak największa część odrzutów trafiła do ponownej sprzedaży. Nawet towar z bardzo krótkim terminem ważności jest przerabiany na mielonki, wędliny i kiełbasy.

Wędliny i mięso trafiały również za granicę: do Irlandii, Wielkiej Brytanii, Litwy i Niemiec.

Czytaj też: Kontrola w zakładach mięsnych Viola Lniano. "- Znaleźliśmy w chłodniach ukryte przetwory"

Jakim sposobem zakład otrzymywał dobre oceny kontrolującego go lekarza weterynarii? Jak twierdzi informator "Uwagi!"TVN kontrole najczęściej są zapowiedziane, wszyscy wiedzą o tym dzień wcześniej.

Więcej informacji wkrótce

Czytaj: Zmarł właściciel Zakładów Mięsnych "Viola"

Czytaj e-wydanie »

polecane: FLESZ: Podział Mandatów po wyborach parlamentarnych

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 29

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

P
Pracownik
W dniu 06.02.2019 o 18:29, Piotr napisał:

Karać!!! wszystkich trujących do pierdla i karmić ich tym zepsuty żarciem.!!!

Niech firma utylizująca w Ostrowitem pokaże ile było utylizacji po aferze we Violi a ile jest teraz i gdzie są kontrole sanepidu i urzędu skarbowego przecież tych świń nie zostało tyle ubitych co przerobiono mięsa, więc jemy nie normowane produkty. Pytam gdzie te niespodziewane kontrole urzędników.

P
Piotr

Karać!!! wszystkich trujących do pierdla i karmić ich tym zepsuty żarciem.!!!

g
gość
Nosił Krzysiu J razy kilka ponieśli i Krzysia

JEŻELI POSIADANY MAJĄTEK POCHODZI Z PRZESTĘPSTWA SZYBKO OSĄDZIĆ GOŚCIA ZAREKWIROWAĆ MAJĄTEK NA POCZET GRZYWNY I NIECH TO BĘDZIE PRZESTROGĄ DLA INNYCH
o
oo

Nosił Krzysiu J razy kilka ponieśli i Krzysia

p
piowel

Taaa... jasssne... Żadna stacja tv nie pozwoliłaby sobie na wyemitowanie tekiego materiału bez twardych dowodów. Złodziej złapaty z ręką w cudzej kieszeni często krzyczy: "to nie moja ręka!"

Akurat TVN g***o sobie robi z prawdy! Rzetelności nie widziano tam nigdy! Możesz sobie POdskakiwać twoich dowodów sędzia nie dopuści do przedstawienia na rozprawie. A jak będziesz się domagał to cie skarze za obrazę sądu! Dziecinko OTWÓRZ OCZY!

G
Gość
To nie tylko Viola. Tak wszyscy robią, ale się pilnują. Auta , które rozwożą kiełbaski, przywożą zwroty, śmierdzące. Te nasze zakłady mięsne to oszuści i mordercy!

nie kupujmy tego świństwa ani z violi, ani z prosiaczka, ani z kiera, ani od Gzeli. Zachęcam wszystkich do jedzenia pieczonych, gotowanych samodzilni mięs , warzyw, drobiu
G
Gość
Na nagraniu "Uwaga!" TVN widać, jak zwracane ze sklepów mięso jest segregowane tak, by jak największa część odrzutów trafiła do ponownej sprzedaży. Nawet towar z bardzo krótkim terminem ważności jest przerabiany na mielonki, wędliny i kiełbasy. - co za bzdura
Na nagraniu widać że mięso jest przez kogoś oglądane i sprawdzane są daty ale nie widać nigdzie żeby to mięso trafiło do jakiejkolwiek produkcji - to są tylko domysły nie poparte żednymi dowodami...
Jeszcze nikt nikomu niczego nie udowodnił, nie ma żadnych wyników badań - kompletnie NIC a już koś zakład spisał na straty i najlepiej wszyscy chcieli by go zamknąć !!!
Tam jest zatrudnione pewnie z 500 ludzi którzy polecą na bruk jak zakład zamkną !!!
Jak można rzucać takie oskarżenia nie mając niezbitych dowodów - to co pokazali w tym programie to zwykle spekulacjie i podejrzenia nic więcej !!!
Tak naprawe to może to wcale nie było na terenie zakładów Violi - może poprostu ktoś ich "nie lubi" i chce im koło pióra narobić bo są dla kogoś niewygodni - dlaczego takie akcje nie dzieją się w zakładach które reklamują się na antenie TVN...

a ille tysięsy ludzi zakład ten trłu swoimi starymi wyrobami....również ludzie, którzy tam pracują dopuszczali się tego procdeeru....każdy normalny człowik wi, ż stare, lepkie, obślizgłe i spleśniałe wyroby nie nadają si do spożycia i grożą ciężkim zatruciem. Ukarać wszystkich, którzy w tym uczstniczyli!!!!
j
jac

I tu jest odpowiedź na pytanie: dlaczego nie odczuwamy kryzysu? Niedługo zaczniemy kupować papier toaletowy z odzysku zawsze to taniej a i miejsca pracy będą zachowane.

J
Jacek

To nie tylko Viola. Tak wszyscy robią, ale się pilnują. Auta , które rozwożą kiełbaski, przywożą zwroty, śmierdzące. Te nasze zakłady mięsne to oszuści i mordercy!

G
Gość
A dlaczego zwalniać pracowników czy oni są winni.Wina leży po stronie zarządu spółki o osób kontrolujących.Winnych skazać i zamknąć pozbawić ich całego mienia które pochodziło z tego procederu.Wybrać nowy zarząd i dalej do roboty

Dopóki nie zmieni się morale pracowników-trucicieli, nie ma znaczenia jaki będzie zarząd. ONI SĄ WSPÓŁWINNI. Mleko rozlało się. Tylko sumień "jedynych żywicieli rodzin" nadal nic nie rusza. To nie my... TO K@#WA WY!!!
g
gość
Taaa... jasssne...
Żadna stacja tv nie pozwoliłaby sobie na wyemitowanie tekiego materiału bez twardych dowodów.
Złodziej złapaty z ręką w cudzej kieszeni często krzyczy: "to nie moja ręka!"

A dlaczego zwalniać pracowników czy oni są winni.Wina leży po stronie zarządu spółki o osób kontrolujących.Winnych skazać i zamknąć pozbawić ich całego mienia które pochodziło z tego procederu.Wybrać nowy zarząd i dalej do roboty
n
nastka

No i co z tego ze sanepidowi nie podlegają, natomiast sklepy podlegają z ta kiełbasą tak sądzę. To łatwo było sprawdzać co się robi z zwrotami w taki jednym czy drugim sklepie albo skontrolować samochód przewożący żywność alby wywożący zwroty ot tak jakiś nalot z policją. Dlaczego to niby takie trudne a tak oczywiste, przecież jedna z drugą damą co walą mandatami za kurz na półce domyśla się co się robi ze zwrotami a jeśli nie to współczucia za brak odnajdywania się w realiach Polski

p
piotr2
a sanepid co robi?

Zakłady mięsne nie podlegają pod Sanepid. Kontrolę prowadzi Powiatowy Lekarz Weterynarii. To tylko w kwestii formalnej.
G
Gość

wędlin z Gzeli nie kupuję, z daleka bije od nich chemią, do sklepu Kiera na Klasztornej az obrzydliwie wejśc, tak tam śmierdzi.Myslę, że wszystkie zakłady robia taki sam syf .Parówki z porkosu to jakas magma.Myślę,że nawet ci co mówia,że mają wędliny bez konserwantów ściemniają

g
gość

W większości polskich zakładów mięsnych jest to samo, jeden wielki syf, dlatego nie kupuję wedlin. Za ten syf odpowiadają skorumpowane służby nadzoru i kontroli. Już nawet masło trzeba kupować zagraniczne bo w polskim nawalone pełno wszelkiego hadstwa . Do czego ta unia doprowadziła. dobre polskie jedzenie zmieniło się w zatrute świństwo . Chleb - chemia, dodawane wszelkie śmiecie,mleko, serwatki , sery żółte - z całą tablicą Mendelejewa., to samo inne przetwory mleczne itp. A ludzie masowo chorują , przy braku możliwości leczenia.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3