Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
2004 materiały
Od ponad 10 lat zajmuję się zawodowo tematyką rolnictwa, żywności, ogrodnictwa i społeczności wiejskiej.
Za cel w swojej pracy w serwisie Strefa Agro stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Miękki ser dojrzewający i inne produkty, które powstają z polskiego mleka
Miękki ser dojrzewający to jedno z często poszukiwanych haseł do krzyżówki. Podsuniemy kilka podpowiedzi, a przy okazji uświadomimy, jakimi produktami z...
Cebula i czosnek to skarby nie tylko na jesień. O tym możesz nie wiedzieć
Wielu z nas bez cebuli i czosnku nie wyobraża sobie polskiej kuchni. Tymczasem te 2 składniki mogą nie tylko wzmocnić smak naszych dań. Mają sporo zalet, o...
Najdroższe gospodarstwa rolne w Polsce w cenie dużego hotelu. Za ile można je kupić?
Duże gospodarstwo sporo kosztuje - oczywista sprawa. Zwłaszcza gdy jest nowoczesne, przystosowane do hodowli, ma kilkadziesiąt hektarów. Portfel trzeba mieć...
Dożynki prezydenckie: A. Duda: Obiecuję, że będę stał na straży polskiego rolnictwa
- Wierzę, że będą kolejne rozwiązania rządowe dla polskich rolników - mówił w niedzielę podczas Dożynek Prezydenckich Andrzej Duda. - Musi on mieć pewność, że...
Trwa jesienna wystawa i kiermasz w Minikowie 2021. Są rośliny, jadło i zwierzęta
Jesienna wystawa ogrodnicza połączona z kulinarną promocją karpia, festyn Barwy Lata – Dary Jesieni, Święto Ziemniaka, rozstrzygnięcia konkursów i pokaz...
Modernizacja gospodarstw rolnych 2021. To ostatnia szansa na złożenie wniosku
Końca dobiega przedłużony o miesiąc nabór na modernizację gospodarstw rolnych, prowadzony w 2021 roku wyjątkowo jednocześnie we wszystkich obszarach. Do tej...
Europejski Zielony Ład to szansa czy zagrożenie? Rolnik zyska czy straci?
Europejski Zielony Ład ma uczynić strefę UE obszarem neutralnym klimatycznie. Stać się ma tak dzięki ograniczeniom w stosowaniu chemicznych środków ochrony...
Jak ASF wpływa na hodowlę świń w Polsce? Postępuje koncentracja produkcji
Zdaniem ekonomistów afrykański pomór świń nie miał istotnego, bezpośredniego wpływu na poziom krajowej produkcji żywca wieprzowego. Problem jednak narasta w...
Co krowy mają wspólnego z przetwarzaniem danych Google czy Microsoft?
Branża komputerowa i hodowcy bydła mogą mieć wspólny interes. Jak podaje serwis Komputer Świat za New York Times, krowi obornik może posłużyć do zasilania...
Grupa Azoty i Belchim wdrażają nowe środki, by nie dać się zaskoczyć Zielonemu Ładowi
Kwas nonanowy jako substancja aktywna znajduje się w produktach firmy Belchim. Grupa Azoty uruchamia instalację kwasów humusowych. Środki ochrony roślin...