Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
2003 materiały
Od ponad 10 lat zajmuję się zawodowo tematyką rolnictwa, żywności, ogrodnictwa i społeczności wiejskiej.
Za cel w swojej pracy w serwisie Strefa Agro stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Coraz mniej świń w Polsce, za to ognisk ASF przybywa. Najnowsze dane o pogłowiu
W ciągu roku w Polsce pogłowie świń zmalało o 3,5%, co przekłada się na niemal 400 tysięcy sztuk. Wciąż największa część hodowli wieprzowiny skupia się przede...
KOWR zbiera informacje o stratach z powodu ptasiej grypy w Polsce
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa rozsyła listy polecone do producentów drobiu, którzy w okresie występowania w Polsce wysoce zjadliwej grypy ptaków od grudnia...
Uprawa bezorkowa czy może jednak z użyciem pługa? Wady i zalety uproszczonej uprawy
Rośnie grono zwolenników uprawy bezpłużnej, zwłaszcza wśród młodego pokolenia rolników. Badania takiej formy uprawy gruntów prowadzone są od lat, a szczególnie...
Najlepsze mleczarnie w Polsce wybrane. Ranking Spółdzielni Mleczarskich
Polska Izba Mleka ogłosiła wyniki Rankingu Spółdzielni Mleczarskich, organizowanego od 14 lat. Oto spółdzielnie i formy, które znalazły się w gronie laureatów.
Cena jabłek powinna wynosić ok. 4 zł/kg w sezonie 2021/2022, proponują sadownicy
Zdaniem Związku Sadowników RP działania supermarketów prowadzą do upadku tysięcy polskich gospodarstw sadowniczych, bankructwa kilkudziesięciu firm zajmujących...
Zgłoszenie bydła do rejestru ARiMR - jak i gdzie można go dokonać?
Jak zgłosić bydło do rejestru ARiMR? Najprostszą drogą będzie skorzystanie z portalu IRZplus. Ile czas na zgłoszenie ma posiadacz zwierzęcia?
Najwięcej mleka w Polsce doją na Mazowszu i Podlasiu. Eksportujemy głównie sery
Przychody z eksportu produktów mlecznych w pierwszy półroczu 2021 wzrosły. Jak wygląda sytuacja na rynku mleka i produktów mlecznych z uwzględnieniem handlu...
Te koła gospodyń wiejskich gotują najlepiej w Polsce! Wygrały Bitwę Regionów
Dzyndzałki z wędzoną sielawą i kaszą w świętojańskim wianku z sezonowych ziół w dwóch sosach - czyż nie brzmi interesująco? A może topinambur na boczku lub udo...
Na instalację fotowoltaiczną decydują się głównie mieszkańcy wsi
Prym w ekoinwestycjach w Polsce wiodą mieszkańcy województw: mazowieckiego (14% respondentów), śląskiego (12%) oraz małopolskiego i wielkopolskiego (po 9%). Na...
Ceny zbóż i nawozów 2021 - które rosną szybciej? Izba rolnicza analizuje opłacalność
Ceny rzepaku, ale i zbóż są w tym roku dość wysokie w porównaniu z poprzednimi sezonami. Czy to oznacza, że rolnicy zarabiają więcej? I tak, i nie. A to...