Cebula i czosnek to naturalne probiotyki i skarby na jesień! Właściwości, o których możesz nie wiedzieć

Agata Wodzień
Agata Wodzień
Cebula i czosnek są cenione ze względu na właściwości bakteriobójcze. Serwis pacjent.gov.pl już ubiegłej jesieni przypominał, że warto korzystać z tych warzyw:"Czosnek jest bogaty w związki siarkowe – głównie allicynę, odpowiadającą za jego specyficzny zapach oraz antybiotyczne i przeciwgrzybicze działanie. Wspomaga odbudowę zniszczonej flory bakteryjnej w jelitach po kuracji antybiotykowej".To warto wiedzieć o czosnku i cebuli --->
Cebula i czosnek są cenione ze względu na właściwości bakteriobójcze. Serwis pacjent.gov.pl już ubiegłej jesieni przypominał, że warto korzystać z tych warzyw:"Czosnek jest bogaty w związki siarkowe – głównie allicynę, odpowiadającą za jego specyficzny zapach oraz antybiotyczne i przeciwgrzybicze działanie. Wspomaga odbudowę zniszczonej flory bakteryjnej w jelitach po kuracji antybiotykowej".To warto wiedzieć o czosnku i cebuli --->pixabay.com
Wielu z nas bez cebuli i czosnku nie wyobraża sobie polskiej kuchni. Tymczasem te 2 składniki mogą nie tylko wzmocnić smak naszych dań. Mają sporo zalet, o których przypomina Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w kampanii "Polska Smakuje". Zatem - jakie cenne właściwości kryje w sobie cebula i czosnek?

Dlaczego warto jeść czosnek i cebulę? Cenne właściwości

Chłodne poranki wyraźnie sygnalizują nam, że zbliża się jesień. Wraz z nią sezon przeziębień i zwalczania uporczywych dolegliwości. Chcesz poprawić stan zdrowia w naturalny sposób? Sięgnij po czosnek i cebulę. Te 2 warzywa uprawiane w większości polskich warzywników sprawdzą nie tylko wówczas, gdy dopada nas katar i osłabienie, o czym przekonasz się, przeglądając poniższe slajdy:

Zbiory cebuli podobnie jak marchwi oceniono na ok. 630 tys. t, podaje GUS w opracowaniu "Wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2021 r." Najnowsze dane o powierzchni uprawy pochodzą z podsumowania 2019 roku i było to 24,8 tys. hektarów.

To też może Cię zainteresować

Czy biały chleb jest zdrowy?

Wideo

Materiał oryginalny: Cebula i czosnek to naturalne probiotyki i skarby na jesień! Właściwości, o których możesz nie wiedzieć - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie