Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cebula i czosnek to naturalne probiotyki i skarby na jesień! Właściwości, o których możesz nie wiedzieć

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Cebula i czosnek są cenione ze względu na właściwości bakteriobójcze. Serwis pacjent.gov.pl już ubiegłej jesieni przypominał, że warto korzystać z tych warzyw:"Czosnek jest bogaty w związki siarkowe – głównie allicynę, odpowiadającą za jego specyficzny zapach oraz antybiotyczne i przeciwgrzybicze działanie. Wspomaga odbudowę zniszczonej flory bakteryjnej w jelitach po kuracji antybiotykowej".To warto wiedzieć o czosnku i cebuli --->
Cebula i czosnek są cenione ze względu na właściwości bakteriobójcze. Serwis pacjent.gov.pl już ubiegłej jesieni przypominał, że warto korzystać z tych warzyw:"Czosnek jest bogaty w związki siarkowe – głównie allicynę, odpowiadającą za jego specyficzny zapach oraz antybiotyczne i przeciwgrzybicze działanie. Wspomaga odbudowę zniszczonej flory bakteryjnej w jelitach po kuracji antybiotykowej".To warto wiedzieć o czosnku i cebuli --->pixabay.com
Wielu z nas bez cebuli i czosnku nie wyobraża sobie polskiej kuchni. Tymczasem te 2 składniki mogą nie tylko wzmocnić smak naszych dań. Mają sporo zalet, o których przypomina Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w kampanii "Polska Smakuje". Zatem - jakie cenne właściwości kryje w sobie cebula i czosnek?

Dlaczego warto jeść czosnek i cebulę? Cenne właściwości

Chłodne poranki wyraźnie sygnalizują nam, że zbliża się jesień. Wraz z nią sezon przeziębień i zwalczania uporczywych dolegliwości. Chcesz poprawić stan zdrowia w naturalny sposób? Sięgnij po czosnek i cebulę. Te 2 warzywa uprawiane w większości polskich warzywników sprawdzą nie tylko wówczas, gdy dopada nas katar i osłabienie, o czym przekonasz się, przeglądając poniższe slajdy:

Zbiory cebuli podobnie jak marchwi oceniono na ok. 630 tys. t, podaje GUS w opracowaniu "Wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2021 r." Najnowsze dane o powierzchni uprawy pochodzą z podsumowania 2019 roku i było to 24,8 tys. hektarów.

To też może Cię zainteresować

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Cebula i czosnek to naturalne probiotyki i skarby na jesień! Właściwości, o których możesz nie wiedzieć - Strefa Agro

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska